(Ne)potrebna poređenja
405

Kakve poruke šalju čelnici Mostara: Treba li i Lana Pudar mijenjati reprezentativni dres?

N. Kustura
Lana Pudar (Foto: Instagram)
Lana Pudar (Foto: Instagram)
Period godine kada najbolja bh. plivačica Lana Pudar (17) osvaja zlata i niže rekorde širom Evrope i svijeta je sigurno jedan od najtežih perioda po čelnike Mostara.
Svakim njenim uspjehom se već tradicionalno aktuelizira priča o izgradnji olimpijskog bazena u Mostara koji se i dalje, iako smo već u drugoj polovini 2023. godine, ne gradi punom parom kako je prvobitno obećano.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić su tim povodom govorili i na današnjoj konferenciji za medije, a posebno su se osvrnuli na Lanin kluba Orka koji već odavno otvoreno kritikuje grad.

"Grad Mostar je učinio sve što je bilo u njegovoj moći, naravno uz zahvalnost prema Lani Pudar. Međutim, olimpijski bazen u Mostaru se ne gradi ni Lani ni Plivačkom klubu Orka nego za sve građane Mostara. Da je davno bio napravljen olimpijski bazen, možda bi imali još lana i svjetskih plivača s takvim rezultatima. Imali smo i prije našu Aminu Kajtaz pa evo nismo imali dovoljno razumijevanja da tada razmišljamo o bazenu i da vršimo veliki pritisak. Nama ova sredstva nisu dovoljna i naša osnovna briga je da osiguramo nedostajuća sredstva za bazen kad ga počnemo praviti da ga završimo", rekao je Marić.

Iz izlaganja predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara posebno je upečatljivo poređenje rezultata mlade Pudar i Amine Kajtaz, koja ipak, ruku na srce, nije na Laninom nivou.

Ne treba zaboraviti ni činjenice da je Amina Kajtaz u međuvremenu odlučila nastupati za Hrvatsku, dok Lana Pudar sa svojim timom i pored svih teškoća s kojima se susreću ponosno predstavlja našu državu te postavlja rezultate svjetskog nivoa i ranga.

Postavlja se pitanje da li je ovo ujedno poruka Lani da bi i za nju bolje bilo da u budućnosti promijeni reprezentativni dres, kako mostarskim vlastodršcima ne bi stvarala nepotrebni stres i probleme.

Lana je nešto što se rađa jednom u milion godina, neko za koga se bore najjače plivačke države svijeta pa samim time i nastupi bh. političari moraju biti odmjereniji i pažljiviji. I ne samo mostarski političari, već i sa svih nivoa vlasti jer svi oni zajedno učestvuju u projektu izgradnje olimpijskog bazena.

Povodom današnjih izjava kontaktirali smo i Laninog trenera te predsjednika PK Orka Damira Đedovića, ali on nije želio davati nikakav komentar na ovu temu i obraćanje Marića.

Đedović je samo istakao da je za Lanu i Orku priča mostarskog olimpijskog bazena tema o kojoj više ne žele da razgovaraju.

Dok čekamo neka nova opravdanja, poređenja i konačni početak gradnje, Lana Pudar se okreće Svjetskom seniorskom prvenstvu u Japanu. Stresni period za mostarske vlasti će još trajati.