Sramota Mostara i BiH
799

Ovo što "vidite" na fotografiji je olimpijski bazen u Mostaru, samo se treba dobro skoncentrisati

G. Š.
Lokacija gdje je planirana gradnja olimpijskog bazena u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Lokacija gdje je planirana gradnja olimpijskog bazena u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dok svijet bruju o Mostarski Lani Pudar, koja neumorno osvaja zlatne trofeje Evrope u plivanju, na lokalitetu olimpijskog bazena u Mostaru koji se trebao graditi punom parom još su livada i šikara. A možda se nekome pričini bazen s obzirom na najave koje slušamo godinama.

Iako je početak radova svečano ozvaničen prije godinu dana uz prisustvo predstavnika gradske i federalne vlasti uz fotografiranje sa bagerom, ništa se od tada na terenu nije dogodilo.

Nakon brojnih prolongiranja radova uz pravdanje komplikovanom administracijom ovaj infrastrukturni objekat je postao sramota Mostara i Bosne i Hercegovine.

Međutim gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić kažu kako su dali sve od sebe da se krene sa izgradnjom Olimpijskog bazena i da ih nema čega biti sramota.

Naglasili su da im je cilj kad se s radovima krene, da se ne prestaje do završetka.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Također su priznali da nema ni novca dovoljno, jer kako su kazali osigurano je devet miliona KM, a za prvu fazu potrebno 15 miliona KM.

Kazali su da će se konkurs za izvođača radova koji je međunarodnog karaktera zatvoriti 31.jula, te podsjetili na zakonski rok za žalbe koji će odrediti datum početka radova.

Direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru Edin Prašo je za naš portal prošlog mjeseca pojasnio da je kasnio glavni projekat zbog određenih korekcija i da je raspisan konkurs za odabir izvođača radova na prvoj fazi olimpijskog bazena u vrijednosti od 15 miliona KM bez PDV-a.

Izgradnja olimpijskog bazena je investicija koja će premašiti 20 miliona KM i radit će se u dvije faze, a planirani rok izgradnje je dvije godine od uvođenja izvođača radova.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Iskreno govoreći ovakvi projekti se rade mnogo više, ali kod nas se traži da to sve bude što prije. Ali, ko je god nešto pravio zna da procedure nisu jednostavne i da na svaki proces postoje žalbeni procesi koji rokove mogu značajno prolongirati", kazao je tada Prašo za Klix.ba.

Podsjetimo da su u augustu prošle godine čelnici Mostara i Vlade Federacije uz svečanu ceremoniju ozvaničili početak radova na lokalitetu Južni logor, kad je na teren izvezen bager uz koji su se zvaničnici fotografirali, a nakon toga se na terenu ništa nije radilo.