Ocijenili provokacijom
26

Pitali smo Kordića i Marića da li ih je sramota zbog bazena u Mostaru: Ponosni na ono što su uradili

G. Š.
Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić i gradonačelnik Mostara Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić i gradonačelnik Mostara Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Na krilima novih uspjeha Mostarke Lane Pudar koja neumorno osvaja zlatne trofeje Evrope u plivanju, ovih dana je olimpijski bazen u Mostaru u fokusu javnosti, jer se trebao graditi punom parom, ali je obrastao travom i šikarom.

Tim povodom smo pitali čelne ljude Mostara da li ih je sramota zbog toga i je li možda najava tog kapitalnog projekta bila ishitrena, a zanimljive odgovore su nam dali gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, ocijenivši to pitanje provokativnim.

Ipak, otkrili su i da za taj kapitalni projekat imaju osigurano devet miliona KM, dok je samo za prvu fazu radova potrebno 15 miliona KM, te da nedostatak novca moraju osigurati.

"Nemam se ja čega sramiti, čak štaviše mislim da smo sve živo nadigli da bazen bude prioritet u Gradu Mostaru. Odgovorno tvrdim i nije neprovjerljiva informacija šta smo radili do sad i dokle smo došli to je vrlo jednostavno provjeriti", kazao je Kordić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Smatra kako se radovi prošle godine nisu ishitreno najavili, na Lokalitetu Južni logor kad su uz predstavnike gradske vlasti prisustvovali i predstavnici Vlade FBiH, te da je bilo korektno izvijestiti javnost o lokalitetu i osiguranom novcu od osam miliona KM.

Ali je naglasio i kako je svima bilo jasno da se tog trena bazen ne može graditi jer je to složen infrastrukturni projekta na kojem od prvog dana po njegovim riječima neumorno raditi odgovoran tim ljudi.

"Trebalo je promijeniti prostorni plan regulacioni plan, a potom izraditi idejno rješenje pa glavni projekt, njegovu reviziju, a pri tome izmjestiti postojeće objekte na tom lokalitetu", ističe Kordić.

Smatra da je u javnost otišla pogrešna slika o tom projektu i da mu je žao što se stiče dojam da se ne radi.

"Postoji vrlo ozbiljan i odgovoran tim ljudi koji se bavi ovom problematikom nije to ad-hock, Lana otplivala nešto pa se mi svi sjetimo bazena. Od onog momenta do danas je svaki dan nešto na bazenu radilo. Osobno bih volio da danas imamo mogućnost otvoriti taj bazen, međutim morat ćemo se svi zajedno strpiti", kazao je Kordić.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić kaže kako ga je iznenadilo pitanje uz riječ "sramota".

"Mislim da vi odlično poznajete moje i gradonačelnikove namjere i mislim da je pitanje malo provokativno da li je to sramota moja i njegova. Ja odgovorno tvrdim da sam ponosan na ono što smo uradili. Ovih devet miliona maraka je došlo zahvaljujući gradonačelniku Mostara i meni sa Vladom Federacije BiH u kojoj su tada bili Fadil Novalić i Jelka Miličević i najmanje što smo mogli učiniti je da dođemo do dole i kažemo gdje će se to raditi. Zaboravljamo da smo u međuvremenu mijenjali regulacioni plan Južnog logora radi toga, da smo imali niz problema u samoj realizaciji i sad ja ne znam ko to ne bi bio sretniji od nas da mi to završimo odmah. A sad naše slike stavljaju tamo kao da smo mi protiv toga", kazao je Marić.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Tvrdi da je Grad Mostar učinio sve što je bilo u njegovoj moći te naglasio uz zahvalnost prema Lani Pudar da se olimpijski bazen u Mostaru ne gradi Lani ni PL Orka nego za sve građane Mostara.

"Da je davno bio napravljen olimpijski bazen možda bi imali još Lana i svjetskih plivača sa takvim rezultatima. Imali smo i prije našu Aminu Kajtaz, pa evo nismo imali dovoljno razumijevanja i Gradskog vijeća da tada razmišljamo o bazenu i da vršimo veliki pritisak. Nama ova sredstva nisu dovoljna i naša osnovna briga je da obezbijedimo nedostajuća sredstva za bazen kad ga počnemo praviti da ga završimo", zaključio je Marić.

Podsjetio je da Grad Mostar trenutno ima 9 miliona KM za izgradnju olimpijskog bazena, a da prva faza radova košta 15 miliona maraka.