Najtrofejniji olimpijac u historiji
0

Phelps: Previše je emocija trenutno u meni

Totalsport
Michael Phelps (Foto: AFP)
Michael Phelps (Foto: AFP)
Američki plivač Michael Phelps bio je prepun emocija nakon što je zlatom u štafeti 4x200 slobodno postao najtrofejniji olimpijac u historiji.

Samo sat vremena nakon što je izjednačio rekord Larise Latinjine po broju osvojenih olimpijskih medalja, Michael Phelps je postao i najtrofejniji olimpijac svih vremena. Kao dio štafete na 4x200 metara slobodno Phelps je osvojio zlato i ukupno svoju 19. olimpijsku medalju u veličanstvenoj karijeri! Na kontu sada ima 15 zlatnih, te po dva srebrna i brončana odličja.

"Ovih 19 medalja pokazuje da se naporni rad isplati. On mi je pomogao da postignem sve dosada. Odlučio sam postići nešto što niko do sada nije i to mi je pošlo za rukom. Ispričao sam se svojim kolegama jer za vrijeme intoniranja himne nisam mogao pjevati. Previše je emocija brujalo kroz mene", rekao je Phelps nakon ulaska u historiju.

Phelpsu je ova treća medalja na Olimpijskim igrama u Londonu, ali i prva zlatna. Pomogla mu je da barem donekle ispere gorak okus nakon što je u samoj završnici na "svojih" 200 metara leptir ispustio prvo mjesto.