OI, plivanje
5

Phelps ispustio zlato, ali se upisao u historiju

Totalsport
Michael Phelps (Foto: AFP)
Michael Phelps (Foto: AFP)
Veliki američki plivač Michael Phelps osvojio je 18. olimpijsku medalju u briljantnoj karijeri, ali nije bio nimalo zadovoljan. Zlato je, naime, ispustio u posljednjim centimetrima utrke na 200 metara leptir.

Radi se o najjačoj Phelpsovoj disciplini u kojoj je osvajao zlatna odličja u Ateni 2004. i Pekingu prije četiri godine. Nakon što je na 400 mješovito na Olimpijskim igrama u Londonu ostao bez medalje, u današnjoj je utrci tražio "iskupljenje" i potvrdu da je u britansku prijestolnicu stigao u vrhunskoj formi.

Sve do finiša utrke činilo se da mu zlato ne može izmaknuti. Vodio je od samog početka i imao sve u svojim rukama, ali "promašio" je ulazak u cilj. Nije posljednjim zamahom uspio dotaknuti zid, za razliku od 20-godišnjeg Južnoafrikanca Chada le Closa koji je savršenim ulaskom u cilj pobijedio Phelpsa za pet stotinki. Postavio je pritom Le Clos novi afrički rekord (1:52.96) i osvojio prvu olimpijsku medalju u karijeri. Broncu je ugrabio Japanac Takeshi Matsuda, a austrijski plivač hrvatskog porijekla Dinko Jukić završio je na četvrtom mjestu.

Iako mu ova utrka neće ostati u lijepom sjećanju, Phelps je njome ušao u historiju. Na kontu sada ima 18 olimpijskih medalja čime se na prvom mjestu izjednačio s legendarnom gimnastičarkom Larisom Latinjinom. Amerikanac je, međutim, osvojio 14 zlata, dok ih je Ruskinja skupila "samo" devet.

Na 200 metara slobodno kod plivačica slavila je Phelpsova sunarodnjakinja, 22-godišnja Allison Schmitt, srebrna s dvostruko duže dionice. Večeras je do cilja doplivala u vremenu novog olimpijskog rekorda - 1:53.61. Deklasirala je konkurenciju, tako da je drugoplasirana Francuskinja Camille Muffat zaostala za njom gotovo pune dvije sekunde. Bronza je pripala Australki Bronte Barratt. OI, plivanje, 200m leptir (muški):

  1. Chad le Clos (JAR) 1:52.96
  2. Michael Phelps (SAD) 1:53.01
  1. Takeshi Matsuda (Jpn) 1:53.21
  2. Dinko Jukić (Aut) 1:54.35

...

200m slobodno (žene):

  1. Allison Schmitt (SAD) 1:53.61
  2. Camille Muffat (Fra) 1:55.58
  3. Bronte Barratt (Aus) 1:55.81

...