Red Bull Air Race
0

VIDEO / Paul Bonhomme brani titulu najboljeg pilota

Sarajevo-x.com
Ove subote u Abu Dabiju održat će se prva utrka Svjetskog prvenstva u Red Bull Air Raceu 2010. Titulu najboljeg na planeti brani pilot iz Velike Britanije - Paul Bonhomme.

On je i na posljednjem treningu imao najbrže vrijeme, mada je njegov najveći suparnik Hannes Arch na dva testna treniga prije toga imao uspješniji učinak. Treba spomenuti da će takmičarima prepreku predstavljati i visoka temperatura koja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ovih dana prelazi 30 stepeni.

“Veseli me što moj najveći rival Hannes Arch nije u najboljoj formi. Nadam se da ću odbraniti naslov prvaka”, rekao je Bonhomme.

Ipak, optimistično na ovu utrku gleda i Austrijanac Hannes Arch:

“Težio sam ka tome da popravim određene stvari i mislim da sam uspio. Ravnopravno mogu pretendovati za titulu”, napominje Arch.

Svakako da su upravo njih dvojica najveći favoriti za osvajanje prvog mjesta, jer je 2008. godine Arch bio ispred Bonhomma, dok su se uloge zamijenile godinu dana poslije.

Ideja o vazdušnoj trci začeta je 2001. godine kada je i kreiran širok spektar inovativnih sportskih događaja širom svijeta. Nastojala se razviti potpuno nova vazdušna trka koja bi izazvala sposobnosti najboljih svjetskih pilota na nebu, u kojoj nije bitna samo brzina, nego preciznost i vještine. Nakon dvije godinje planiranja i razvoja prva trka bila je spremna da počne. Održana je u Austriji 2003. godine.

Iz godine u godinu broj pilota i utrka se povećavao. Rekord je oboren prošle godine. Naime, petnaest pilota iz 12 različitih zemalja natjecalo se za naslov svjetskog prvaka. Ovaj put Paul Bonhom dotakao je vrh.

Red Bull Air Race predstavlja internacionalnu seriju vazdušnih utrka u kojima piloti upravljaju avionom prevazilazeći prepreke u što bržem vremenu. Trke se obično održavaju iznad vode u blizini gradova, ali se se također održavaju na aerodoromu ili u prirodi.

Praćene su podržavajućim programom zabavnih letova. Obično se dešavaju vikendom. Prvi dan predviđen je za kvalifikacije, a drugi za finalni dvoboj. Događaji su jako posjećeni i prenose se širom svijeta. Pilot koji sakupi najviše poena na svim utrkama tokom godine postaje svjetski prvak. Do sada su se sa po dvije titule okitili Amerikanci Kirby Chambliss i Mike Mangold.