Red Bull Air Race
0

Paul Bonhomme startao pobjedom

Sarajevo-x.com
U subotu 27. marta u Abu Dabiju održana je prva utrka Svjetskog prvenstva u Red Bull Air Raceu za 2010. Prvo mjesto osvojio je pilot iz Velike Britanije - Paul Bonhomme koji je prošlu sezonu okončao kao ukupni pobjednik.

Branilac titule imao je najbolje vrijeme. Trijumfovao je ispred sunarodnjaka Nigela Lamba, dok je na trećem mjestu završio je Mađar - Peter Besenyei. Utrka se odvijala iznad voda Arapskog zaljeva.

“Odličan početak nove sezone. Fascinantno je ono što smo vidjeli. Vjetar je promijenio smjer, a to je svima stvaralo probleme. Velika vrućina je dodatno otežavala situaciju. Prilično je zahtjevan zadatak održati visoku koncentracuju pod ovakvim uslovima. Mislim da je na kraju presudilo iskustvo. Uspio sam doći do konačnog cilja - pobjede”, izjavio je Bonhomme odmah nakon utrke.

Britanac je ovim trijumfom osvojio prvih 12 poena, a ovo mu je ujedno dvanaesta pobjeda u karijeri. Pobjedničko vrijeme bilo je 1:14.06. Njegov prvi pratilac Lamb imao je 0.86 sekundi zaostatka.

“Danas je bio dan taktike i strategije”, apostrofirao je Lamb.

Najveći Bonhommeov suparnik Austrijanac Hanes Arch završio je na razočaravajućoj jedanaestoj poziciji.

Svakako treba napomenuti da je mnogo vodećih takmičara podbacilo. Neki su diskvalifikovani, dok su pojedini imali tehničkih problema. Sa izuzetno visokom temperaturom i jakim pustinjskim vjetrom koji je mijenjao pravac, zračna utrka pretvorila se u jednu od najdramatičnijih u šestogodišnjoj istoriji ovog natjecanja.

Naredna utrka osme sezone održat će se u Perthu - Zapadna Australija, 17. i 18. aprila.