sport
164

Parkour na Trebeviću: Akrobatske vještine na bob stazi posjetitelje ostavile bez daha

Klix.ba
Foto: H. B./Klix.ba
(Foto: Haris Begić/Klix.ba)
Nekoliko mladića okupilo se danas na bob stazi na Trebeviću, kako bi pokušali oboriti fizičke i mentalne barijere kada su u pitanju freerunning i parkour. U periodu od tri sata su, uprkos kišnom vremenu, demonstrirali su svoje akrobatske vještine kako mladim, tako i starijim posjetiteljima.

Organizator eventa Benjamin Baković podsjetio je da je parkour prirodna metoda razvijanja ljudskog tijela kako bi bilo sposobno kretati se što brže, sigurnije i efikasnije kroz okolinu, pri čemu ljudi koriste samo svoje tijelo i um.

"U osnovi, parkour je vještina kretanja koju čovjek koristi da bi najučinkovitije, najbrže i sigurno stigao od tačke A do tačke B. No isto tako treba znati kako se vratiti nazad od tačke B do tačke A (što ne mora biti nužno istim putem, i ovisi od situacije) isto tako efikasno i brzo", naveo je on.

Dodaje da parkour omogućava istraživanje potencijala ljudskog tijela.

"Daje mogućnost prelaženja i fizičkih i mentalnih prepreka s kojima se susretnemo, bez obzira nalaze li se one u prirodnoj ili urbanoj okolini, u potrazi za kretnjama koje spajaju djelotvornost i kontrolu. Primarne karakteristike parkoura su: efikasnost, brzina te sigurno kretanje", rekao je Baković.