sport
615

Njegova teretana je park: Banjalučanin promoviše street workout u BiH

Piše: I. P.
Sedamnaestogodišnji Srđan Dobras jedini je predstavnik Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u street workoutu u kazahstanskoj Astani.

Takmičenje će se održati 1. decembra, a gosti takmičenja bit će mnogobrojne legende ovog sporta, ne tako popularnog u našoj državi, kao što je Hannibal For King. Naš predstavnik dolazi iz Banje Luke i već dvije godine bavi se ovim vidom treniranja.

"Slučajno sam 'naletio' na street workout na internetu, gledajući neke videozapise na YouTubeu. Fasciniralo me šta sve izvode momci na klipovima, sve te lude stvari za koje sam mislio da su nemoguće. Istražujući dalje po internetu stekao sam neko znanje i onda sam odlučio početi", rekao je Dobras za Klix.ba.

Street workout je jedan vid treniranja sopstvenom težinom, uključujući elemente gimnastike i akrobatike. Nastao je 90-ih godina u Sjedinjenim Američkim Državama i kasnije se proširio na ostale dijelove svijeta. Svjetlost dana je ugledao i u našoj državi prije nekoliko godina. Za treniranje nisu potrebne nikakve sprave, tegovi ili članske karte u fitness centrima. Možete vježbati bilo gdje, kod kuće ili u parkovima.

"Jednostavno, dovoljno vam je samo malo mašte, volja i naporan rad", rekao je Dobras koji je izabran kao jedini naš predstavnik u Astani.

"Iz svake zemlje koja je dobila poziv ide po jedan predstavnik. Naša ekipa 'Bar Legion', čiji su članovi Pavle Đurđević, Andrej Vulović, Goran Milanović, Dragan Zrilić i ja dobila je poziv, a ja sam izabran da nas predstavljam", objasnio je Dobras, koji je otkrio postojanje plana osnutka street workout Saveza Bosne i Hercegovine.

"Imamo nekoliko ekipa uključujući i našu, ali nažalost nijedna nije registrovana u gradu, pošto su usluge registracije neprofitne organizacije u našoj zemlji veoma skupe. Plan nam je da osnujemo Savez što će nam mnogo pomoći u daljoj promociji ovog vida vježbanja. Sve više mladih počinje da se bavi street workoutom gledajući ostale koji su već duže vrijeme u svemu ovome, što je veoma pozitivna stvar", objasnio je Dobras ističući da iza njega ne stoji nikakav vid podrške.

"Nemam nikakvu podršku lokalnih zajednica, a i prije su odbijali pomoći nam na bilo koji način. Jedino želim zahvaliti suplement shopu Pansport iz Banje Luke na omogućenom sponzorstvu u vidu njihovih proizvoda i opreme radi kvalitetnijih priprema pred nadolazeće takmičenje", rekao je Dobras koji pored treninga ima vremena i za "novajlije".

"Mnogi mi prilaze i pitaju za savjete, šta je najbolje za početak, kako doći do nekog elementa i tako dalje. Starije osobe ostanu u čudu kada vide šta sve izvodimo i to nas motiviše da budemo još bolji", objasnio je Dobras koji na prvenstvu očekuje što bolji plasman.

"Trinaestog septembra 2014. godine učestvovao sam na Street workout World Cupu u Zagrebu, što je ujedno i najveće takmičenje na kojem sam predstavljao BiH sa Igorom Stanisljevićem iz Banje Luke", zaključio je Dobras, ističući da tada nije ostvario zapažen rezultat, ali da je ispoštovao svoj cilj.