sport
330

Benjamin Baković u Italiji usavršavao nove vještine

Piše: Edin Isanović
Benjamin Baković ima 24 godine i bavi se profesionalno parkourom i freerunningom više od šest godina. Uvijek daje sve od sebe kako bi u Bosni i Hercegovini proširio ovaj sport, koji je za njega način života. Organizovao je okupljanja širom BiH, te razne radionice sa poznatijim ličnostima u parkour svijetu. Jedna od njih bio je Jason Paul, brendirani Red Bull sportista i jedan od najboljih u svijetu.

Baković je nedavno boravio u Italiji u gradu Schio. Za Klix.ba je otkrio i razlog.

"Tu se održava veliko okupljanje svake godine. Upravo na tom mjestu budu najbolji traceuri, osobe koje treniraju parkour. Sve skupa traje tri dana u sali koja je napravljena za parkour i najvažnije od svega je druženje, upoznavanje i vježbanje novih vještina. Mnogo toga se nauči na ovakvim skupovima iz razloga što budu traceuri iz svih dijelova svijeta i svi imaju različit stil kretanja te su prijateljski nastorjeni i spremni pomoći. Veliku zahvalnost dugujem mom prijatelju Daliboru Baliću, najboljem parkour reporteru u svijetu koji me ugostio te isto tako dobrovoljno napravio fotografije koje možete vidjeti", kazao je Baković za naš portal.

Dodaje kako se tri dana maksimalno trudio kako bi naučio nove poteze i sve to prenio na mlađe generacije u BiH.

"Imao sam povredu drugi dan. Pao sam sa dva metra na lijevu bok i nažalost povrijedio rame, kuk, prst i glavu te taj dan nisam bio sposoban trenirati. Naredni sam dao 150 posto od sebe kako se ne bih vratio praznih ruku i bez napredovanja, što je meni najbitnija stvar jer želim uspjeti u ovome te biti jedan od Red Bullovih sportista. To je moj primarni cilj u životu", kaže Baković.

U snimku možete vidjeti sve 'vratolomije' koje sam uspio snimiti. Ovo je bilo jedno veliko iskustvo za mene, jedan veliki korak naprijed i značajna pomoć na putu ka uspjehu.

Vjerujem kako će mi ovo pomoći u pripremi za najveće takmičenje na svijetu Red Bull Art of Motion koje će se ove godine održati u Grčkoj. Sada trebam nastaviti vježbati da poboljšam još više moje vještine, usavršim kretanje, napravim i pošaljem video za takmičenje.

Nakon toga mi ostaje da čekam njihov poziv - ukoliko moje kretanje budu perfektne za ovo nadmetanje. Iskreno, nadam se da hoće“, zaključio je naš sagovornik.