sport
406

Benjamin Baković i Irfan Hodžić promovisali parkour, downhill i ljepotu Sarajeva

Piše: Edin Isanović
Benjamin Baković i Irfan Hodžić promovisali su parkour, downhill i ljepotu Sarajeva novim snimkom napravljenim na ulicama grada na Miljacki.

Inače, kako su nam rekli, snimanje je trajalo deset sati bez stajanja kako bi se što prije napravio video i omogućilo javnosti da uživaju u akrobacijama. Osim toga, cilj je bio motivacija mlađima da se bave nekim sportom.

"Smatramo da ovaj video šalje jasnu poruku i motivaciju, posebno mladima. Ja se bavim parkourom nešto više od šest godina. Profesionalni sam atleta parkoura i freerunninga. U Bosni i Hercegovini sam razvio ovaj sport, zapravo način življenja. Često pravim videoklipove kako bi ljudi koji treniraju ovaj sport dobili više ambicije i više vremena provodili trenirajući. Irfan se bavi downhillom tri godine. Bez obzira na poteškoće koje ovi sportovi nose sa sobom ostajemo istrajni u svojim snovima. Uostalom, to nas je i povezalo. Isto tako, to je bio razlog da napravimo zajednički video koji će mnoge ostaviti bez daha“, kazao je za Klix.ba Baković.

Treba reći da je parkour prirodna metoda razvijanja ljudskog tijela kako bi bilo sposobno kretati se što brže, sigurnije i efikasnije kroz okolinu, koristeći samo svoje tijelo i um. Razvija mentalni, te fizički sklop ljudskog tijela.

"Mentalno, parkour poboljšava koncentraciju, opreznost, hrabrost, rasuđivanje, brzo razmišljanje, te opuštanje. To su vještine koje su potrebne u svakodnevnom životu. Kad stalno 'izazivamo' sebe u mnogim područjima parkoura, postane nam jasno što možemo sada, a što želimo postići u budućnosti. Parkour se vježba vani, u prirodi, a cijela poanta je da se može izaći na kraj sa situacijama koje postoje u stvarnom životu. Da bi se trenirao parkour, svaki pojedinac bi se trebao osloboditi bilo kakvih neugodnosti. Jedina potrebna oprema su obična majica, udobna trenirka i nekoliko tena za trčanje. No, može se trenirati i bos, što je veoma preporučljivo. Pogotovo u toplijim danima“, dodaje Baković.

Naglašava Benjamin da na početku tijelo treba ojačati i treba raditi vježbe za snagu i ojačavanje tijela, što znači da se prvih godinu dana ili dvije vježbaju sklekovi, čučnjevi i ostale vježbe za jačanje.

"Dakle, parkour je dobar način dobijanja pozitivnog pogleda na život. Uči nas da budemo smireniji, da budemo tolerantniji, da ne budemo puni predrasuda. Dalje, downhill je disciplina biciklizma gdje se vozači spuštaju niz brdo po tehnički zahtjevnim stazama“, kaže naš sagovornik.

Dakako, downhill bicikli se dosta razlikuju od klasičnih. Čvrstoća, izdržljivost i stabilnost su najvažnije odlike kod dizajniranja. Iako možda na prvi pogled tako ne izgleda, za bavljenje downhillom je potrebna iznimna tjelesna pripremljenost.