sport
265

Orlando Duque uoči spektakla na Starom mostu: Mostar živi za skokove, bit će borbe

Piše: D. B.
U subotu će Mostar drugi put biti domaćin Svjetskog prvenstva Red Bull Cliff Diving, velikog takmičenja koje se održava na Starom mostu. Devetostruki svjetski prvak Orlando Duque je najavio uzbudljivo takmičenje u bh. gradu.

"Svaki put kad dođemo u BiH bude veoma uzbudljivo. Mostar živi za skokove. Neće biti vruće kao prošle godine, ali vjerujem da će temperatura biti ugodna za gledanje skokova. Skakači imaju dobru sezonu, bit će borbe za prvo mjesto. Dugo dolazim u Mostar, skakao sam više puta, a i poznajem mnogo momaka, provodio sam vrijeme s njima i u dobrim smo odnosima", izjavio je Duque.

Gledatelje definitivno očekuju pravi spektakl i velika borba za odličja.

"Ova sezona je interesantna, imamo četiri različita pobjednika. Prošle godine je dominirao Gary Hunt, ali je ove već propustio finale, nekoliko puta nije uspio da se nađe na podiju. U Mostaru je sve otvoreno, promijenjena su neka pravila, pa će biti teže", rekao je devetostruki svjetski prvak.

Skokovi s mostova su među najzahtjevnijim.

"Skokovi s mostova su teški, morate biti koncetrisani i spremni, a voda je hladna. Tijelo mora biti spremno na šok, jer je napolju toplo. Energija je drugačija na mostovima, ne možete je pronaći nigdje drugo", kazao je Duque.

S obzirom na to da je veliki ljubitelj nogometa, Duque je u nedjelju posmatrao utakmicu 9. kola Premijer lige BiH između Sarajeva i Olimpica na stadionu Asim Ferhatović Hase.

"Gledao sam Sarajevo i Olimpic, bila je to dobra utakmica. Sarajevo je vodilo, a pred kraj je Olimpic vršio pritisak te je mogao izjednačiti. Uživao sam prateći utakmicu", riječi su sjajnog skakača.

On navija za svoj lokalni klub, kao i slavni Real Madrid za koji igra njegov zemljak James Rodriguez.

"Ne igram, loš sam nogometaš. Navijač sam Deportivo Calija i Real Madrida. Za Real igra James koji je najveća kolumbijska nogometna zvijezda. Pratim i reprezentaciju Kolumbije koja je poprilično dobra", završio je Duque.

Inače, terasa u Mostaru se nalazi na visini od 25,5 metara, što je samo pola metra manje od najmanje visine sa koje skaču hrabri skakači Red Bull Cliff Divinga.