sport
960

Olimpijski tim BiH odbrojava sate do početka Igara u Rio de Janeiru

Piše: E. M.
(Foto: Klix.ba)
Olimpijski tim Bosne i Hercegovine proteklih dana vrijedno je radio i pripremao se za sva iskušenja koja ih čekaju na ovom planetarno popularnom i važnom takmičenju u Rio de Janeiru. Slobodno vrijeme su iskoristili da prošetaju olimpijskim selom i odmore se za nove treninge.

Danas će u 19:30 sati po srednjoevropskom vremenu u olimpijskom selu biti podignuta i zastava Bosne i Hercegovine, a na ceremoniji otvorenja koja će biti održana u večeri sa petka na subotu po našem vremenu na stadionu Maracana zastavu će ponijeti Amel Tuka.

Olimpijsko selo sa 31 modernom zgradom

Učesnici Olimpijskih igara u Rio de Janeiru smješteni su u olimpijsko selo u kojem se nalazi 31 zgrada sa do 17 spratova, što je ukupno 3.604 apartmana. Tokom Olimpijskih igara u njima će boraviti 17.000 sportista iz cijelog svijeta, dok će tokom Paraolimpijskih igara biti mjesto boravka 6.000 sportista.

Sala za obroke površine je 21.700 kvadratnih metara i može primiti 6.806 osoba u isto vrijeme ili se u nju može parkirati pet velikih putničkih aviona. U sklopu olimpijskog sela smještene su i banka, pošta, cvjećara i salon za ljepotu.

Iz BiH na OI 2016. nastupaju Amel Tuka, Kemal Mešić, Hamza Alić, Mesud Pezer, Lucia Kimani, Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tatjana Đekanović, Larisa Cerić, Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo.

Nestrpljenje pred ceremoniju

Bh. olimpijci za Klix.ba su kazali kako su prvu sedmicu iskoristili za pripreme organizma na klimu i sve druge okolnosti, kao i odmor od putovanja. Ono što su posebno istakli jeste da će spremno dočekati svoje takmičarske discipline i dati sve od sebe da naprave što bolji rezultat.

Delegacija naše zemlje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru najbrojnija je do sada. Prije 24 godine na ljetnim Olimpijskim igrama u Barceloni nastupali su sa deset sportista, dok će ove godine BiH predstavljati jedanaest najboljih.

S nestrpljenjem se očekuje i jedan sat poslije ponoći sa petka na subotu kada će naša selekcija predvođena Amelom Tukom izaći na Maracanu i pozdraviti blizu milijardu gledatelja širom svijeta.

Ceremoniji otvorenja prisustvovat će brojne poznate ličnosti među kojima su Edit Schippers, Tamim Bin Hamad Al Thani, Mauricio Macri, Juan Manuel Santos, Janos Ader, Miloš Zeman, Mark Rutte, Francois Hollande, Matteo Renz, Horacio Cartes, Tomislav Nikolić, Ban Ki-moon, Willem-Alexander, Marcelo Rebelo de Sousa, John Kerry... a svoj dolazak je najavio i predsjednik SAD-a Barack Obama.