Umjetničko klizanje
0

'Olimp' na vrhu Olimpa

FENA
Na ledenoj plohi Olimpijskog kompleksa Zetra 12. i 13. marta održano je šesto Otvoreno prvenstvo BiH u umjetničkom klizanju, koje se boduje kao državno prvenstvo BiH.

Nastupilo je oko 90 takmičara iz zemalja regiona, a Bosnu i Hercegovinu je predstavljalo 18 takmičara iz tri kluba: KKK 'Bosna' (pet takmičara), KKK 'Olimp' (12 takmičara) i KKK 'Spin' (jedan takmičar).

Najbrojniji, ali i najuspješniji, bili su članovi klizačko-koturaljskog kluba 'Olimp' iz Sarajeva koji su, računajući plasmane na državnom prvenstvu, ukupno osvojili čak 11 medalja: četiri zlatne (Tamara Lukić, Alma Šehić, Tara Gliha i Larisa Tomić), četiri srebrne (Lejla Šehić, Maja Kostić, Sara Dedić, Martina Kostić), tri bronzane (Umihana Šehbajraktarević, Ivana Malešić i Lara Tankosić-Kelly), što je, uz jedno četvrto mjesto (Zara Husedžinović), doprinijelo pozicioniranju ovog kluba kao glavnog nosioca razvoja umjetničkog klizanja u BiH.

Ako se uzme u obzir da na ovom takmičenju, zbog bolesti i školskih obaveza, nije učestvovalo još pet naših takmičara, koji su imali realne izglede za najviše plasmane, uspjeh KKK 'Olimp' još više dobija na značenju.

Prava "žetva“ medalja takmičara KKK 'Olimp' još više dobija na vrijednosti ako se uzme u obzir da je ovo bilo prvo takmičenje za čak šest najmlađih takmičara iz podmladka ovog kluba - popularno nazvanog „Rising stars“. To je još jedna potvrda ispravne orijentacije Kluba ka omasovljenju i proširenju takmičarske baze u ovom olimpijskom sportu.

Pored gostujućih trenera iz Republike Hrvatske Tamare Glad i Karla Požgajčića, koji su ovu sezonu radili sa našim starijim takmičarima, velike zasluge za uspjeh mlađih takmičara ima njihov trener,Tea Barbić, koja je također „dijete“ 'Olimpa'.

KKK 'Olimp' Sarajevo formiran je 2006. godine ali je zbog tadašnje situacije u Klizačkom savezu BiH, kao i u klizačkom sportu uopće, odlučeno da sve svoje aktivnosti provodi kroz KKK 'Bosna'. U maju 2010. godine Klub aktivira svoju djelatnost u punom obimu te počinje sopstveni razvojni put.

Takmičari našeg kluba sada predstavljaju 80 posto od ukupnog broja sportista u umjetničkom klizanju. Klub je u potpunosti preuzeo inicijativu u razvoju umjetničkog klizanja u BiH, te je u periodu decembar 2010. - mart 2011, i pored veoma teške finansijske situacije, uspio organizovati veoma uspješnu i posjećenu školu klizanja. Na taj način smo doprinijeli popularizaciji ovog izuzetno lijepog, ali nešto zanemarenog sporta, proširili svoju takmičarsku bazu, i primili u svoje redove oko desetak novih članova uzrasta od 4-8 godina.

Nije nevažno napomenuti da su svi članovi ovog kluba odlični učenici u svojim školama, saopćio je Figure skating club "Olimp".