Viteški čin
242

VIDEO / Odustala od finiša trke kako bi pomogla posrnuloj protivnici

Totalsport
Američki mediji javljaju o jednom od najnesebičnijih poteza viđenih posljednjih godina na atletskim stazama. Junakinja priče američka je srednjoškolka Meghan Vogel.

Mlada je srednjoprugašica odustala od završnice finalne utrke na 3.200 metara na državnom prvenstvu Teksasa da bi pomogla jednoj od suparnica u utrci, Arden McMath, koja je neposredno ispred nje posrnula par desetaka metara pred ciljem.

Premda su obje takmičarke u tom trenutku bile izvan borbe za medalje, Vogel je izgubila priliku za bolji plasman odlučivši pomoći McMath, koju je praktički donijela u cilj. Držala ju je pritom namjerno ispred sebe kako bi ova zauzela jedno mjesto bolju poziciju. Na kraju je McMath završila 14., a Vogel 15.

Premda pravila propisuju diskvalifikaciju za takmičarke koje pomažu kolegicama u takvim situacijama, nadležni sudski organ nije diskvalificirao Vogel koja je inače, u ranijem terminu, osvojila državni naslov na dvostruko kraćoj dionici.

"Pomoći Arden proći kroz ciljnu ravninu zadovoljilo me daleko više od pobjede na 1.600 metara", rekla je junakinja takmičenja u Arlingtonu za Sprimngfield News-Sun.

Publika na teksaškom stadionu nagradila je sportski potez godine, kako su ga proglasili u Americi, dugotrajnim ovacijama.

"Mogla je jednostavno zaobići Arden. Izabrala je pomoći joj. Nikad nisam vidio tako nešto na državnom prvenstvu. Bio je to suštinski čin fair playa", rekao je trener posrnule atletičarke Paul Hunter.