Uzor mladima
7

VIDEO / Slijepa srednjoškolka igra košarku, trči i skače s motkom

Totalsport
Na prestižnom srednjoškolskom takmičenju atletskih štafeta u Texasu 14-godišnja brucošica Charlotte Brown istaknula se brzinom u svojoj, posljednjoj dionici na 4x400 metara.

Otrčala je istu mlada bjeloputa Amerikanka za impresivne 62 sekunde donijevši svojoj ekipi pobjedu. Daleko više od njezine brzine i atleticizma Amerikance je šokirala činjenica da je Brown invalid: na lijevo oko vidi pet posto, na desno još i manje, tako da je i službeno slijepa osoba.

Što je još nevjerovatnije, Charlotte je svestrana sportistkinja koja također trenira košarku te još dvije atletske discipline: kros i skok s motkom!

Kako joj to polazi za rukom, objasnila je za Dallas Morning News:

"Do jame za motku ima 14 koraka. Jednostavno krenem i brojim korake. Jasno mi je u kojem trenutku moram spustiti motku i potom skočiti", kazala je sjajna mlada atletičarka.

Ispričala je da je vid gubila postupno kroz pohađanje osnovne škole, te da trenutno vidi koliko je zdravoj osobi vidljivo gledanjem kroz komad bezbojne plastike.

Fascinira još više njezino snalaženje na košarkaškom parketu, s obzirom da je riječ o kontaktnom i kolektivnom sportu. Loptu, kaže sama, prati po sluhu, što joj omogućuje da suparnicama često krade lopte. Akcije nerijetko sama zna završiti polaganjem.

Također, izjavila je da bi se mogla okušati u još jednoj atraktivnoj atletskoj disciplini: utrci na 100 metara prepone:

"Ako se broje koraci između prepona, a one su stalno na istoj razdaljini, što jest slučaj, mogla bih se takmičiti", zaključila je.