sport
56

Od ropstva do Rija: Trkač iz Južnog Sudana na olimpijskom maratonu

Klix.ba
Iowa State University
Iowa State University
Iako nije uspio postići značajan uspjeh na maratonu koji u nedjelju, Guora Marialu iz Južnog Sudana od ostalih olimpijaca izdvaja nevjerovatna životna priča koja je vodila do njegovog nastupa, javlja Thomson Reuters Foundation.

Kao tinejdžer Marial je preživio sudanski građanski rat u kojem je izgubio 28 članova porodice, bio kidnapovan dva puta i završio u ropstvu. Tokom rata je koristio trčanje da bi preživio, a kada je izbjegao zbog traumatičnih sjećanja nije želio nikad više trčati. Međutim, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje je stigao kao izbjeglica, njegovi učitelji su primijetili njegov talent pa je tako počeo njegov sportski put.

Ovog mjeseca Marial je ponio zastavu tima Južnog Sudana koji je u Riju imao svoj debitantski nastup. Ovo su Marialove druge Olimpijske igre, ali prve na kojima je nastupio pod zastavom svoje zemlje. Prije četiri godine u Londonu se takmičio pod olimpijskom zastavom, jer Južni Sudan nije mogao poslati svoj tim.

Rođen u južnosudanskom selu na početku rata tokom kojeg je izgubio osmero braće i sestara. Roditelji su ga poslali da živi kod rođaka u sigurnijem dijelu zemlje, ali put tamo uzeo mu je tri godine. Jednom prilikom bio je kidnapovan i prisiljen na ropstvo kod porodice jednog sudanskog vojnika.

Ovaj tridesetdvogodišnjak ipak je uspio doći do rođaka kod njih je ostao sve do jedne noći 1999. godine, kada su ih napali sudanski vojnici i smrskali mu bradu puškom.

Marial je nakon toga pobjegao u Egipat, a 2001. je kao šesnaestogodišnjak otišao u SAD.

Iako su on i dvoje sunarodnika Margret Hassan i Santino Kenyi jedini koji su nastupali pod zastavom Južnog Sudana, ova zemlja je u Riju imala još pet predstavnika koji su se takmičili kao dio tima izbjeglica.