BiH
12

Maraton mira Goražde-Žepa-Srebrenica kreće u subotu: Povezivanje nekadašnjih zaštićenih zona

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman, Almir Adilović, Džanan Obuća, Damir Kanlić, Emir Hastor i Michal Szameto Poljak koji godinama s porodicom živi u Goraždu gdje se bavi humanitarnim radom, učestvovat će u prvom "Maratonu mira", kojim će na simboličan način povezati tri u ratu "zaštićene zone" UN-a Goražde, Žepa i Srebrenica.

Maraton mira je uvršten u zvaničan program obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

Goraždanski maratonci će istrčati 180 kilometara kako bi u Potočarima 10. jula u popodnevnim satima odali počast žrtvama agresije.

"Maraton mira" startat će 9. jula iz kompleksa 'Memorijalne šume 8372' s Posestre u Goraždu u jutarnjim satima. Učesnici maratona najprije će položiti cvijeće na spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 -1995. godina, na spomen obilježe braniocima Goražda, a počast će odati i žrtvama agresije u Žepi.

"Dugo već želimo trčati ovaj maraton i odlučili smo ga organizovati ove godine pod nazivom 'Maraton mira'. Svijet zna šta se tokom rata desilo u Srebrenici, Žepi i Goraždu. I na ovaj način suosjećamo sa stanovnicima ovih područja, posebno Srebrenice ali u isto vrijeme nosimo i poruku mira Goraždana", kazao je Zaim Šuman na konferenciji za novinare u Goraždu.

Najuspješniji goraždanski atletičar ističe da je dolazak u Potočare Organizacioni odbor planirao za 17:40 sati 10. jula.

"Tu ćemo položiti cvijeće s trakom na kojoj će pisati 'Narod Goražda narodu Srebrenice', a dobili smo i pravo pročitati poruku mira građanki i građana Goražda", ističe Šuman.

Almir Adilović, koji će uz Šumana ponijeti i najveći teret maratona, imao je šest godina kada se desio genocid u Srebrenici. Zato o učešću u ovom maratonu govori s emocijama nekadašnjeg dječaka koji sada na svoj način odaje počast žrtvama.