Prvi dan sportskog simpozija
0

Novosel: Svijet cijeni velikane, Osim: Uspjeh je biti 19. na planeti

Piše: Edin Isanović
Foto: P./Klix.ba
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Kao što smo već pisali u hotelu Hollywood u Sarajevu danas je svečano otvoren Prvi međunarodni sportski simpozij pod nazivom "Sportski uspjesi u funkciji promocije države" koji je okupio veliki broj eminentnih ličnosti iz svijeta sporta i javnog, političkog i kulturnog života.

Inače, simpozij je otvorio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić koji je naglasio kako država u budućnosti treba više ulagati u sport.

“To je primarni cilj. Osim toga, važno je da se ulaže i u struku”, istakao je Nikšić. Nakon toga prisutnima se obratio organizator ovog eminentnog događaja Sabahudin Topalbećirević.

Topalbećirević: Gase nam se klubovi, a BiH je dala tri evropska prvaka

Apostrofirao je kako je BiH nekada imala tri prvaka Evrope (KK Bosna, RK Borac Banja Luka i KK Jedinstvo Aida iz Tuzle).

“To su bila zlatna vremena za našu državu. Sjetimo se da je FK Sarajevo bio prvak Jugoslavije ’67.i ’85., Željezničar je dotakao vrh ’72., dok je ’85. stigao do polufinala Kupa UEFA. To je takmičenje koje je po rejtingu drugo u Evropi. Reći ću vam još jedan zanimljiv podatak. U jednom kolu nekadašnje jugoslovenske lige, devet utakmica je pratilo oko 190 hiljada gledalaca. Sada u jednom kolu svih liga regiona bude jedva preko 20 hiljada. Nažalost, u BiH se gase klubovi. U budućnosti se treba raditi sistemski, jer se samo tako možemo vratiti na stare staze uspjeha”, istakao je popularni Baho.

Novosel: Đoković je za Srbiju važniji od diplomatije

Zanimljivo je bilo i izlaganje Mirka Novosela, člana košarkaške Kuće slavnih. U uvodu je podvukao kako se uvijek lijepo osjeća u glavnom gradu BiH. Kada je govorio o temi “Sportski uspjesi u funkciji promocije države" prisjetio se događaja od prije 20 godina.

“Svijet uvijek cijeni velikane. Hrvatska je 1992. godine ušla u olimpijski žrijeb. Svi smo i danas ponosni na utakmicu koju smo u Barceloni igrali protiv SAD-a i njihovog dream tema. Ovom podatku treba dodati još jedan. U jednom dijelu utakmice smo vodili. Recimo njihovi suparnici su u tom dijelu utakmice gubili po 20 ili 30 razlike. Pružili smo dostojanstven otpor, a mnogi nisu znali da postojimo kao država”, kazao je Novosel.

Proslavljeni košarkaški trener istakao je kako je u nekadašnjoj državi za sport bilo obezbijeđeno 60 do 70% budžeta, dok je aktuelna situacija u svim zemljama regiona teška.

“Ako hoćemo da budemo zdrava nacija sport se mora izboriti za značaj koji ima. Recimo, Novak Đoković je za Srbiju važniji od diplomatije. Na ovim prostorima ima supertalenata i to treba prepoznati svaka zemlja.To je izuzetno važno za timske sportove”, zaključio je Novosel.

Osim: Utakmica u Francuskoj se ne zaboravlja

Predsjedavajući Komiteta za normalizaciju N/FSBiH Ivica Osim govorio je o presudnoj utakmici koju je nogometna reprezentacija BiH u oktobru igrala u Parizu u okviru kvalifikacija za odlazak na kontinentalnu nogometnu smotru koja se ove godine održava u Poljskoj i Ukrajini. Podsjetimo, bilo je 1:1. Nedovoljno za plasman.

"To se pamti, to se ne zaboravlja. I teško će to biti ponoviti. Vidite da je reprezentacija trenutno 19. na svijetu. Bilo bi dobro kada bi u svemu bili 19. na planeti. Nažalost, još nismo otišli na jedno veliko takmičenje“, rekao je popularni Švabo. Napomenuo je da je infrastruktura veliki problem.

"Vidjeli ste pred utakmicu sa Portugalom u Zenici oni su se stalno žalili na teren i kvarili nam ćeif. A nama to ponekad odgovara, jer u svemu tražimo opravdanje za poraz“, rekao je Osim.

Simpozij se nastavlja u subotu kada će se, između ostalih, prisutnima obratiti Aco Petrović, Abas Arslanagić, Faruk Hadžibegić i Duško Vujošević.