Počinje 1. sportski simpozij
0

Topalbećirević: Napravit ćemo sportski Sarajevo Film Festival

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Svečanim otvaranjem danas u 15 sati u hotelu Hollywood počinje prvi međunarodni sportski simpozij pod nazivom "Sportski uspjesi u funkciji promocije države", čiji je direktor dugogodišnji sportski novinar i komentator Sabahudin Baho Topalbećirević.

"Mislim da smo pred ciljem da napravimo nešto što zaista treba i gradu i državi. Da čujemo i razmijenimo mišljenja poznatih sportskih radnika, istinskih legendi sporta. Nije sve bilo lako. Bilo je potrebno puno energije i truda za organizaciju ovakvog događaja. Hvata me trema kao da radim finale svjetskog prvenstva. Želim da sve bude perfektno, da svi budu zadovoljni", rekao je Topalbećirević za Sarajevo-x.com.

On smatra da se stanje poslije simpozija neće popraviti, jer je potrebno mnogo priče i razgovora, ali da će pametnim slušateljima simpozija, ne onima koji hoće da budu viđeni, ostati nešto u glavi pa će se zapitati i reći sebi "Ako je Bosna u nogometu, košarci, rukometu bolja, ako Džeko daje više golova, Teletović više koševa, onda se više i čuje za BiH, a i meni je bolje, osjećam se ponosnije..."

"Ne trebam ponavljati kako u svemu, pa tako i u sportu, ima toliko onih koji su tu samo zato što su imali neku zaleđinu i radi materijalne koristi za njih. Pravi iskreni sportski radnici su se izgubili, troše svoje najbolje godine, godine koje gubimo, a ovi što drže pozicije, oni misle da dobijaju. Na njihovu žalost i oni gube, jer za njih niko ne zna, oni se grebu polako, a država i sport generalno gube. A tako nam malo treba da napravimo puno", rekao je Topalbećirević.

Simpozij otvara Nermin Nikšić, a očekuje se veliki broj gostiju iz javnog, političkog i kulturnog života, sportskih radnika, veliki broj bivših i sadašnjih igrača.

"Bit će ih milina vidjeti sve na jednom mjestu. Naravno, posebno me veseli veliki broj studenata sa Fakulteta za sport. Oni trebaju puno toga naučiti i biti naša budućnost", rekao je popularni Baho.

Prvi dan Simpozija predavanja će držati Izet Radžo, Ivica Osim, Mirko Novosel...

"Mislim da će biti itekako zanimljivo. Predsjednik Olimpijskog komiteta Izet Radžo govorit će nam o Olimpijadi mladih čiji ćemo organizatori biti 2017. i o puno tema koje on zaista majstorski prezentuje. Veliki Ivica Osim, možete zamisliti priču naše legende, zatim čovjek iz kuće slavnih Mirko Novosel, ljudska i sportska gromada, šampion Evrope i svijeta nebrojeno puta. Ja ću o temi mediji i sport imati šta da kažem i mislim da će se nekim činjenicama i usporedbama gosti i slušaoci simpozija itekako iznenaditi", rekao je Tobalbećirević i dodao da su predavači drugog dana mala tajna.

"Drago mi je što ste sa nama od početka, da ste vi i još nekoliko medija prepoznali ovo kao priliku da se vide i čuju velika sportka regionalna imena. U subotu smo tamo od 11 sati pa dođite i vidjet ćete ko su sve predavači", kazao je Baho.

Nakon završetka simpozija Topalbećirević kaže da će se odmoriti i naspavati, a potom ide dalje.

"Napravit ćemo za ovaj grad i državu nešto kao Sarajevo Film Festival, ali sportski. Sljedeće godine dovodimo, pored naših velikih imena, i svjetske zvijezde. Proglasit ćemo najbolje u državi, izabrati najbolje mlade sportiste... Ovo je tek početak", zaključio je Baho.