sport
122

Novi "šamar" za Guardiolu: Everton ponizio Manchester City

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Kako se osjećaš, Pep? Manchester City je ponovo nokautiran, a ovaj put sijevnula je pesnica Evertona. Karamele su u 21. kolu Premiershipa "premazale" Građane na Goodisonu savladavši ih rezultatom 4:0.

Ovo je četvrti poraz u posljednjih osam ligaških utakmica za Manchester City. Poraze su nanosili Chelsea, Leicester, Liverpool i danas Everton, a gol-razlika Građana u tim mečevima iznosi 3:12. Pep Guardiola je u brigama, Chelsea je 10 bodova daleko, a Manchester United hvata šansu da se bodovno izjednači sa gradskim rivalom i nastavi borbu za prve četiri pozicije na tabeli.

Everton je upisao četvrti uzastopni meč bez poraza u ligi pri čemu je tri puta slavio, a ova pobjeda dokazuje da Ronald Koeman "zna posao".

Guardiola u ovom meču nije mogao računati na povrijeđene Gundogana i Fernanda te na suspendovanog Fernandinha, pa je Zabaleta, poput "padobranca" - što nije prvi put u sezoni - zaigrao u veznom redu. A zajedno sa Yayom Toureom nije mogao nadmašiti Barryja i 18-godišnjeg klinca Daviesa na drugoj strani.

Premiership će zaista biti težak, pretežak zalogaj za Pepa Guardiolu iako to možda nije tako izgledalo kada je epizodu na Etihadu otvorio sa 10 uzastopnih pobjeda u svim takmičenjima. Gust raspored koji dođe krajem jeseni i početkom zime pokazao se kao velika prepreka.

City je imao jako dobru šansu u 12. minuti kada je Sterling pao nakon duela sa golmanom Roblesom. Gosti su tražili penal, ali sudija ga nije dosudio.

Kasnije su uslijedili pokušaji Sterlinga i De Bruynea u 26. i 28. minuti, ali je Robles branio. A onda je Lukaku u 34. minuti pogodio za 1:0 i City je počeo da tone. Istina, City je u 39. minuti pogodio prečku nakon šuta Sterlinga, ali nakon što nije uspio izjednačiti tom prilikom, ostatak meča pripao je Evertonu.

Na otvaranju drugog dijela, u 47. minuti Mirallas je pogodio za 2:0, a onda su u finišu 18-godišnji Davies (79') i 19-godišnji rezervista Lookman (90+4') postavili konačnih i visokih 4:0.

Ovo je najteži Guardiolin poraz u ligaškim utakmicama računajući sve klubove koje je vodio do sada. A njegov golman Bravo, zbog kojeg je "otjerao" Harta, primio je 13 golova od ukupno 21 udarca upućenog u okvir Cityjevog gola.

Tabela: