Nogomet
576

Zvanično: Premijer liga BiH se skraćuje sa 16 na 12 klubova

Piše: J. H.
Na današnjoj sjednici Skupštine NSBiH, na kojoj je učestvovalo 58 od 60 delegata, usvojeno je skraćenje Premijer lige BiH sa 16 na 12 klubova od sezone 2016/17. Također, usvojeni su Izvještaj o radu, Finansijski izvještaj, Revizorski izvještaj za prošlu godinu i Plan rada te Finansijski plan za ovu godinu.

Elmir Pilav, direktor Sektora za takmičenja i upravljanje događajima u NSBiH, kaže da će skraćenjem Premijer lige BiH biti podignut kvalitet takmičenja i da će privući veći interes navijača i medija.

"Imali bismo veću konkurentnost igrača iz lige u reprezentacijama i veću finansijsku stabilnost. Znamo da su sve reforme bolne i da će ta sezona biti teška", kazao je Pilav.

Midhat Sarajčić, delegat iz Travnika, je kazao da je ovo rigorozan način i da je skraćenje trebalo ići postepeno.

Mile Kovačević, član IO i predsjednik FSRS, kaže da je bolna svaka reorganizacija pa i ova.

Član IO Josip Bevanda kazao je također da je svaka reforma teška, ali treba stvoriti uslove za buduće nogometaše.

"Idemo u projekat koji neće donijeti budućnost bh. nogometu. Za bh. reprezentaciju sada igraju djeca čiji su roditelji otišli odavde. Sport i nogomet najviše donose razvoju ekonomije. Na državnom nivou nemamo ministarstvo sporta. Imamo godinu dana da se pripremimo, stvorimo omladinske škole, mladost... Moramo vratiti naše porodice na stadione, a mi ih tjeramo. Hajdemo svi napraviti ambijent boljeg, izdignimo se iznad svega i to će donijeti boljitak bh. nogometu", kazao je Bevanda.

Također, na dnevnom redu današnje sjednice našlo se i nekoliko odluka među kojima je i izmjena i dopuna Statuta NSBiH.

Mile Kovačević, član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH i predsjednik FSRS, govorio je o izmjenama i dopunama Statuta NSBiH, posebno o Članu 19 koji definiše uslove ko može biti član tijela unutar NSBiH.

Kovačević se posebno osvrnuo na dio navedenog člana koji govori o tome da član tijela u NSBiH ne može biti neko protiv koga se vodi krivična istraga.

"Želimo suziti krug činjenica koje mogu dovesti do određenih manipulacija", kazao je Kovačević.

Predsjednik Pravnog komiteta NSBiH Enes Hašić kazao je da je postojeći statut donesen u maju 2011. godine i da su u njemu izvršene određene promjene do danas.

"Najveći broj izmjena je pravno-tehničke prirode", kazao je Hašić.