REZIME 21. KOLA PL
63

Zrinjski se vratio na vrh, Sarajevo ponovo u borbi za Evropu, nastavljena agonija Čelika

Piše: O. T.
Nogometaši Zrinjskog slave pobjednički gol protiv Željezničara. (Foto: Klix.ba)
Nogometaši Zrinjskog slave pobjednički gol protiv Željezničara. (Foto: Klix.ba)
U subotu je odigrano 21. kolo Premijer lige BiH u kojem je aktuelni prvak Zrinjski nakon pobjede nad Željezničarom prvi put nakon oktobra zauzeo prvo mjesto na tabeli. Na šest utakmica vidjeli smo samo 12 golova, a taj broj golova ovo kolo svrstava među najneefikasnija kola ove sezoni.

Manje golova vidjeli smo samo u drugom (10 golova), trećem (10 golova) i 16. kolu (osam golova), dok je još u 1. kolu postignuto 12 golova.

Derbi 21. kola odigrali su Zrinjski i Željezničar (1:0) na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru, a slavili su Plemići golom Semira Pezera. Ovom pobjedom Zrinjski se vratio na prvo mjesto tabele gdje je posljednji put boravio u oktobru.

Nakon dva vezana kiksa, Sarajevo je upisalo pobjedu protiv Krupe (2:1) u gostima te se tako vratilo u borbu za Evropu pošto je Široki Brijeg poražen na gostovanju kod Radnika iz Bijeljine (1:0). Tako je bodovna razlika između Sarajeva i Širokog spala na dva boda u korist Širokobriježana.

Drugu uzastopnu pobjedu upisao je GOŠK koji je na svom terenu slavio protiv posljednjeplasiranog Viteza (2:0), kluba koji skoro sigurno putuje u Prvu ligu FBiH. Svoj četvrti gol u tri meča proljetnjeg dijela prvenstva postigao je 20-godišnji napadač GOŠK-a Nardin Mulahusejnović.

Bodove su podijelili Sloboda i Borac (1:1) na stadionu Tušanj u Tuzli. Eurogol za konačnih 1:1 na ovom meču postigao je napadač Borca Petar Kunić.

Uprkos brojnim zimskim pojačanjima i dolaskom turskih investitora Čelik je nastavio agoniju te je nakon poraza od GOŠK-a poražen i od Mladost iz Doboja kod Kaknja. Mladost je na Bilinom Polju slavila rezultatom 3:0 čime je zeničkom klubu dodatno smanjila šanse za opstankom.

Najviše navijača bilo je na utakmici između Zrinjskog i Željezničara (4.000), dok je samo stotinjak gledatelja posmatralo duel između GOŠK-a i Viteza. Brojeći sve stadione skupa, na mečevima 21. kola bilo je ukupno 9.050 gledatelja.

Listu strijelaca i dalje predvodi Mersudin Ahmetović (Sarajevo) s 13 golova, a prate ga Miloš Filipović (Zrinjski) s 12, Goran Zakarić (Željezničar) s 10 i Luka Menalo (Široki Brijeg) s 10 golova.

Tabela: