Derbi kola
72

Zrinjski zasluženo pobijedio Željezničar i postao lider Premijer lige

Piše: K. H.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Ekipa Zrinjskog sasvim zasluženo savladala je Željezničar u derbi susretu 21. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine minimalnim rezultatom 1:0 čime su preuzeli lidersku poziciju na tabeli.

Meč su otvorili gostujući igrači, tačnije Jovan Blagojević koji je u sedmoj minuti šutirao s nekih 30 metara, ali pored gola. Na drugoj strani, Handžić je bio u situaciji jedan na jedan s Kjosevskim, no u posljednji trenutak fantastično je reagovao Graovac.

Uslijedio je pokušaj Zeca nakon lijepe akcije Željezničara koji je uhvatio Pirić, a onda u 24. minuti sjajan udarac Filipovića završava malo pored gola. Iz istog napada, Bilbija iz dobre situacije šutira pored gola.

Zrinjski, koji je u prvom poluvremenu bio puno bolji protivnik, novu veliku priliku imao je u 29. minuti kada Kjosevski fenomenalno brani udarac Handžića, ali golman Plavih u 36. minuti nije mogao ništa. Lopta se nakon kornera odbila do Pezera, a nogometaš Zrinjskog preciznim udarcem dovodi svoju ekipu u vodstvo od 1:0.

Do poluvremena su gledaoci na stadionu Pod Bijelim brijegom vidjeli nešto oštriju igru obje ekipe, a onda pred sam kraj prvog dijela sudija Elvis Mujić nije svirao čist penal za Plemiće nakon starta Bogičevića nad Filipovićem.

Prva uzbudljiva situacija u drugom poluvremenu viđena je u 55. minuti kada Kjosevski odlično reaguje ispred Bilbije, a onda u 61. minuti Plavi su imali puno sreće. Filipović je s desne strane uputio dobar prizemni centaršut, Čirjak sa svega nekoliko metara pogađa prečku, a lopta se odbija na samu liniju nakon čega je Kjosevski izbacio iz gola.

U 72. minuti Željezničar je imao najbolju priliku na meču. Nakon kombinacije u sredini, lopta je došla na desnu stranu, Zakarić je uputio prizemni centaršut, a Ramović koji je bio sam na drugoj strani umjesto u praznu mrežu, loptu je poslao visoko preko gola. U sljedećem napadu Zakarić je pronašao Blagojevića na vrhu kaznenog prostora, ali udarac veznjaka Željezničara blokirali su defanzivci Zrinjskog.

Do kraja meča, Plavi su jalovo pokušali doći do pogotka i jednog boda, ali odbrana Zrinjskog otklonila je sve opasnosti ispred gola Pirića. U samom finišu, Jović je imao veliku priliku da stavi tačku na ovaj susret, ali je Kjosevski još jednom sjajno odbranio.

Ovom pobjedom, Zrinjski je preuzeo lidersku poziciju na tabeli Premijer lige i sada ima dva boda više od Željezničara.

Tabela: