Nogomet
0

"Zrinjski" posljednji bh. nogometni Mohikanac u Evropi

Sarajevo-x.com
Foto: Zrinjski.info
Foto: Zrinjski.info
Nogometaši "Zrinjskog" ubjedljivo su savladali "Tre Penne" rezultatom 9:2 u uzvratnoj utakmici igranoj u San Marinu. "Plemići" su na ovaj način osigurali prolazak u treće pretkolo Evropske lige, u kojem će se sastati sa ekipom "Odense" iz Danske.

Već u petoj minuti igre "Zrinjski" je poveo golom Vernesa Selimovića, a onda su nastavili nizati pogotke. Slavlje navijačima u sedmoj minuti donio je Pavle Sušić, Žižović u desetoj minuti, a Dragičević se u listu strijelaca upisuje u 28 minuti.

I u drugom poluvremenu nastavljena je golijada. U 53. minuti strijelac je bio Zadro, a već u 55. minuti Žižović iz penala postiže drugi pogodak.

Do svog drugog gola došao je i Zadro u 65. minuti, a u 69. minuti navijači su gledali hat-trick Žižovića. Šunjić je bio strijelac za nevjerovatnih 9:2.

Inače, Sanmarinci su u 29. minuti došli do svog prvog pogotka preko Palazzija, koji je bio strijelac i drugog gola u 81. minuti pruživši tako barem mrvicu utjehe domaćim navijačima.

Borac se oprostio od Evrope

Nogometaši "Borca" odigrali su neriješeno sa švicarskim drugoligašem, ekipom "Lausanne" – 1:1. Banjalučani nisu uspjeli nadoknaditi gol zaostatka iz prve utakmice, tako da neće nastaviti takmičenje u Evropskoj ligi.

Prvi nastup banjalučkog kluba u evropskim takmičenjima nakon 18 godina završio je loše. Na gradskom stadionu u Banjoj Luci rezultat je bio 1:1.

Ekipa "Lausanne" je povela u 65 minuti kada je Roux sa ruba šesnaesterca šutirao, te savladao nemoćnog Avdukića.

Do poravnanja rezultata "Borac" je došao u 69. minuti golom Ljubiše Vukelje. "Laussane" će u 3. pretkolu igrati sa danskim "Randersom".

Prve utakmice 3. pretkola Evropske lige na programu su 29. jula, a revanši 5. augusta.