Trijumf Plemića u Zenici
689

Zrinjski pobijedio Velež u finalu Kupa BiH i osvojio duplu krunu

E. B.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometaši Zrinjskog su drugi put u historiji osvojili Kup Bosne i Hercegovine nakon što su u današnjem finalu u Zenici na stadionu Bilino Polje pobijedili Velež rezultatom 1:0.
Obje ekipe su u susret ušle veoma oprezno i u uvodnim minutama susreta su primarno vodili računa o svom golu, te smo na prvo uzbuđenje čekali čak 19 minuta.

Silvio Ilinković je ubacio s desne strane iz kornera, Josip Ćorluka je šutirao sa deset metara, ali je golman Veleža Osman Hadžikić odbranio njegov udarac.

Na novo uzbuđenje na travnjaku se čekalo desetak minuta. Zrinjski je izveo sjajan kontranapad, Mario Ćuže je lijepo prošao po lijevoj strani i centrirao na drugu stativu, ali je šut Marija Tičinovića u posljednji trenutak izblokirao Samir Zeljković i lopta je otišla u korner. Nakon tog kornera ponovo je Tičinović imao priliku matirati Hadžikića, ali je golman Veleža sjajno odbranio njegov udarac s vrha kaznenog prostora.

U 42. minuti svoju prvu priliku na susretu je imao i kapiten Zrinjskog i najbolji igrač Premijer lige nemanja Bilbija. Tičinović je ubacio iz kornera s lijeve strane, Bilbija je na prvog stativi uhvatio volej, ali je lopta otišla tik pored gola Veleža.

Zrinjski je poveo na samom početku drugog poluvremena. Nakon duge akcije Ćorluka je ubacio loptu s desne strane, a Ćuže iz voleja lijevom nogom pogađa bliži ugao Hadžikića za veliko slavlje Plemića i njihovih najvatrenijih navijača Ultrasa.

Velež se nakon primljenog pogotka otvorio, a prvu ozbiljniju priliku na utakmici je imao u 65. minuti kada je Tino-Blaž Lauš šutirao sa 16 metara, ali je lopta otišla daleko preko gola Zrinjskog.

U 79. minuti susreta Velež je dobio iznenadnu priliku za poravnanje. Hrvoje Barišić je dodao loptu pred svojim golom Nemanji Anđušiću koji upošljava Nermina Haskića. Kapiten Veleža je proslijedio loptu Emiru Haliloviću koji je veoma lošim šutem sa 16 metara upropastio veliku priliku za Rođene.

U 82. minuti Zrinjski je ponovo zaprijetio iz kornera. Karlo Kamenar je ubacio iz kornera, a Barišić je sa sedam metara šutirao pravo u Hadžikića.

Velež je ponovo zaprijetio u 86. minuti kada je Anđušić šutirao sa 20 metara, ali je lopta otišla tik pored stative gola Zrinjskog i to je bila posljednja prava prilika na utakmici, te je Zrinjski zasluženo osvojio drugi trofej osvajača Kupa Bosne i Hercegovine i kompletirao duplu krunu za ovu sezonu s obzirom da je ranije osvojio i titulu osvajača Premijer lige.

Zrinjski je do današnjeg finala u Kupu Bosne i Hercegovine stigao eliminisavši Zvijezdu 09 (4:0), Laktaše (4:0), Radnik (3:1, 2:0) i Tuzla City (3:0, 4:0), a ranije je trofej osvojio 2008. godine.

Rezultat i strijelac:

Velež - Zrinjski 0:1 (Ćuže 52')