Premijer liga BiH
19

Zrinjski i Željezničar u borbi za lidersku poziciju, Krupa dočekuje poljuljano Sarajevo

Piše: O. T.
Miloš Filipović (lijevo) i Sinan Ramović. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Miloš Filipović (lijevo) i Sinan Ramović. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjem rasporedu BHT Premijer lige BiH očekuju se svi mečevi 21. kola, a centralni meč odigrat će se u Mostaru gdje će Zrinjski dočekati ekipu Željezničara.

Ovo kolo bilo je zakazano za proteklu srijedu, ali nakon lošeg nogometa kojem smo svjedočili prošlog vikenda u 20. kolu, a koji je prouzrokovan zbog zaleđenih terena prekrivenih snijegom, kao i zbog niskih temperatura, Nogometni savez BiH je donio odluku da se 21. kolo prolongira za ovu subotu.

Do kraja regularnog dijela sezone, osim ovog, ostalo je još jedno kolo, a onda će se prvenstvo podijeliti na Ligu za prvaka i Ligu za opstanak. Prvoplasiranih šest ekipa nakon 22 odigrana kola igrat će Ligu za prvaka, dok će preostalih šest klubova igrati Ligu za opstanak. Nastup u Ligi za prvaka već su izborili Željezničar, Zrinjski, Široki Brijeg, Sarajevo i Krupa, a Ligu za opstanak igrat će GOŠK, Sloboda, Čelik i Vitez. U neizvjesnosti su tri kluba, a to su Radnik Bijeljina, Mladost Doboj-Kakanj i Borac.

Zrinjski - Željezničar (14:30, Moja TV)

Iako ćemo u Mostaru gledati pravi derbi dva vodeća kluba tabele, ovaj meč, gledajući bodovnu razliku, ne može donijeti veliku prevagu ni na jednu stranu. Željezničar trenutno ima bod prednosti u odnosu na aktuelnog prvaka države, pa bi u slučaju pobjede imao četiri boda viška. No, kada u obzir uzmemo da će se ova dva kluba nakon sutrašnjeg meča susresti još dva puta u Ligi za prvaka te da nas do kraja prvenstva, računajući i današnje, čeka ukupno 12 kola onda je jasno da ovaj derbi nije presudan u borbi za titulu.

Ipak, pobjeda u derbiju koji se danas igra na stadionu Pod Bijelim brijegom mnogo bi značila u dodatnoj izgradnji samopouzdanja.

Zrinjski u meč ulazi s pet uzastopnih pobjeda u ligi, a Blaž Slišković ne može računati samo na Marina Galića koji je povrijeđen. Igrač koji se posebno ističe u redovima Plemića je Miloš Filipović koji je u dvije utakmice proljetnog dijela sezone postigao četiri od ukupno pet golova koliko ih je Zrinjski postigao u pobjedama nad GOŠK-om (3:2) i ekipom Mladosti iz Doboja kod Kaknja (2:1). S 12 postignutih golova Filipović je drugi strijelac lige, a ujedno je postao i prvi vezni igrač u historiji Plemića koji je postigao 12 ligaških golova.

Željezničar u meč ulazi s još boljom formom. Ekipa Admira Adžema je posljednji put poražena 30. septembra prošle godine i to upravo od Zrinjskog koji je na Grbavici slavio rezultatom 1:0. Od tada Plavi su odigrali 10 ligaških mečeva i tri utakmice u Kupu BiH pri čemu su ostvarili učinak od 12 pobjeda i jednog remija.

Statistika govori mnogo o Plavima koji su svjesni da danas moraju biti u najboljem izdanju, posebno zbog toga što predstava u pobjedi nad Slobodom (1:0) na domaćem terenu u prošlom kolu nije bila na zadovoljavajućem nivou. Najjača karika Željezničara je napadački kvartet koji čine Vojo Ubiparip, Asim Zec, Sinan Ramović i ponajbolji igrač tima Goran Zakarić koji je do sada skupio 11 golova u ligi.

Plavi su se nakon pobjede nad Slobodom spremali u Međugorju, a Adžem je pred ovaj meč kazao da će mu nedostajati samo Denis Žerić.

Krupa - Sarajevo (14:30, Moja TV 2)

Krupa je u prošlom kolu uz mnogo sreće savladala Borac (1:0) u Banjoj Luci. Meč je odlučen tako što je komad zemlje u ključnom trenutku promijenio smjer lopte što je omelo golmana Marka Savatovića te pomoglo Lazaru Marjanoviću da lagano pospremi loptu u praznu mrežu. Krupa bi, međutim, i bez te pobjede skoro sigurno izborila Ligu za prvaka, jer i u slučaju da je izgubila taj meč, u ovo kolo bi ušla sa četiri boda prednosti u odnosu na, u tom slučaju, sedmoplasirani Borac.

Kako god, ekipa Slobodana Starčevića je dokazala da prošlogodišnje osvajanje četvrtog mjesta na tabeli u svojoj debitantskoj sezoni u Premijer ligi nije bilo slučajno. Letvica je još više podignuta u ovoj sezoni, pa je Krupa, pored osiguranog učešća u Ligi za prvaka, uspjela izboriti i polufinale Kupa BiH te napraviti dva zapažena transfera kao što su prodaja Irfana Jašarevića u švedski Dalkurd te posudba Elvira Koljića u poljski Lech.

Sarajevo je već jednom u ovoj sezoni poraženo od Krupe koja je na Koševu slavila rezultatom 3:2. Izabranici Husrefa Musemića ovaj meč dočekuju u lošoj formi pošto su drugi dio sezone otvorili porazom od Širokog Brijega (2:1) u gostima te remijem protiv Radnika iz Bijeljine (0:0) kod kuće. Borba za titulu izgleda poput nemoguće misije za Sarajevo u ovom trenutku, a upitno je i osvajanje trećeg mjesta koje vodi u kvalifikacije za Evropsku ligu i koje je od Sarajeva udaljeno pet bodova.

Eventualnim porazom Sarajevo bi palo na peto mjesto, jer bi Krupa zauzela četvrtu poziciju. Takav epilog uzdrmao bi i Musemićevu poziciju uprkos tome što se radi o treneru kojeg su navijači željeli vidjeti na klupi. U Bordo timu je nekoliko igrača upitno za ovaj meč, a sigurno neće biti štopera Joachima Adukora koji je u prošlom kolu dobio crveni karton, dok se u tim nakon odrađene suspenzije vraća Amar Rahmanović.

Čelik - Mladost DK (14:30, BHRT)

Čelik nastavlja svoju borbu za opstankom u Premijer ligi, a posao je teži nakon što je u prošlom kolu u gostima poražen od GOŠK-a (3:2). Slaven Musa je svjestan da je razlika od šest, odnosno sedam bodova u odnosu na Slobodu i GOŠK već velika i da bi svaki novi kiks dodatno smanjio šanse za opstankom u prvom razredu bh. nogometa.

Mladost ima niz od šest utakmica bez pobjede u ligi. Tim Edisa Mulalića se nada da će u ovom i narednom kolu, ipak, uspjeti izboriti Ligu za prvaka, a na putu ka tom cilju stoje Čelik i GOŠK. Razlika u odnosu na šestoplasirani Radnik iznosi tri boda.

Sloboda - Borac (14:30)

Nakon pobjede nad ekipom Mladosti (2:0) prije dvije sedmice Sloboda je prošlog vikenda pružila dobar otpor Željezničaru na Grbavici, ali je na kraju upisala minimalan poraz (1:0). Takva predstava je ohrabrenje za Slavka Petrovića pred ovaj meč. Problem, međutim, stvaraju izostanci vrlo važnih nogometaša kao što su Perica Ivetić (suspenzija), Ibrahim Škahić (povreda), Haris Mehmedagić (povreda) Ivor Weitzer (papiri) i Thomas Emanuel Ulimwengu (papiri), a pod upitnikom je i nastup Aleksandra Ignjovskog. Svijetla tačka je povratak Edina Rustemovića koji je izostao protiv Željezničara zbog groznice.

Borac je prošlog vikenda nesretno poražen od Krupe (1:0) čime je borbu za plasmanom u Ligu za prvaka sveo na minimum. Pobjeda protiv Slobode uz remi ili poraz Radnika od Širokog vratio bi nadu timu iz Banja Luke da u posljednjem kolu regularnog dijela sezone u meču protiv Zrinjskog na domaćem terenu izbori plasman u Ligu za prvaka.

GOŠK - Vitez (14:30)

Odličnu predstavu zabilježenu u gostujućem porazu od Zrinjskog (3:2), GOŠK je potvrdio pobjedom protiv Čelika (3:2) na domaćem terenu, ali sve bi "palo u vodu" ukoliko danas ne slavi protiv Viteza kao domaćin. To je nakon pobjede nad Zeničanima kazao i trener tima iz Gabele Feđa Dudić koji na klupi GOŠK-a pokazuje da posjeduje veliki trenerski potencijal. Posebnu pažnju na sebe u dva kola proljetnog dijela skrenuo je napadač ovog tima, mladi Nardin Mulahusejnović (19) koji je u tim mečevima postigao tri gola.

Situacija kod Viteza je odavno jasna - opstanak je skoro pa nemoguća misija. Iz kola u kolo takva prognoza dobija samo čvršće uporište. U dosadašnjih 20 kola Vitez je upisao samo jednu pobjedu, a 10. mjesto koje garantuje opstanak udaljeno je čak 12 bodova.

Radnik - Široki Brijeg (14:30)

Radnik je na teškom gostovanju, kao i na teškom terenu stadiona Koševo osvojio veliki bod protiv Sarajeva (0:0), a u nekoliko navrata je bio i blizu pobjede. Mladen Žižović može biti prezadovoljan igrom i rezultatima svog tima u drugom dijelu sezone, a sve to je zapravo samo nastavak vrlo dobre forme zabilježene u posljednjim kolima jesenjeg dijela prvenstva. Plasman u Ligu za prvaka je sve bliži i time bi Radnik ispunio cilj za ovu sezonu.

Široki ne odustaje od borbe za titulom u ovoj sezoni što je pokazao u pobjedama protiv Sarajeva (2:1) kod kuće i protiv Viteza (4:1) u gostima. Veliki hendikep pred ovaj meč bit će izostanak Luke Menala koji je suspendovan zbog tri žuta kartona, ali je pozitivno što je zimsko pojačanje Dražen Bagarić konačno riješio papirologiju i dostupan je Goranu Sabliću za današnji meč. Upravo bi Bagarić trebao zamijeniti Menala u napadu Širokobriježana.

Tabela: