Rezime 20. kola PL
8

Očajna posjeta, kiks Sarajeva na snježnom Koševu i tragikomičan pogodak Krupe

Piše: K. H.
Detalj s utakmice između Viteza i Širokog Brijega (Foto: Klix.ba)
Detalj s utakmice između Viteza i Širokog Brijega (Foto: Klix.ba)
Proteklog vikenda nastavljeno je takmičenje u nogometnoj Premijer ligi BiH, a na šest susreta 20. kola, bez obzira na katastrofalne uslove za igru, postignuto je 16 pogodaka.

Na najzanimljivijoj utakmici kola, bar prema broju gledatelja na stadionu, Željezničar je pred 4.000 domaćih navijača savladao tuzlansku Slobodu rezultatom 1:0 čime je zadržao lidersku poziciju na tabeli. Jedini pogodak za Plave postigao je štoper Daniel Graovac u 63. minuti, a treba napomenuti da se ekipa Slavka Petrovića, koji se nakon pola godine vratio na Grbavicu, pokazala u odličnom izdanju pred sarajevskom publikom i sigurno će biti ozbiljan kandidat za osvajanje Kupa BiH.

Nakon teške pobjede protiv GOŠK-a u prvom kolu druge polusezone, ekipa Zrinjskog rutinski je savladala Mladost u Doboju kod Kaknja rezultatom 2:1. Plemići su od početka bili bolji protivnik, a pogotke za pobjedu postigli su Bilbija i Filipović. Utješni pogodak za ekipu Edisa Mulalića postigao je Šećerović pred sam kraj meča.

Ekipa Širokog Brijega pred samo 150 gledatelja savladala je Vitez na Gradskom stadionu rezultatom 4:1, a iako je do kraja prvenstva ostalo još 12 prvenstvenih utakmica, čini se da se Vitez već sada pomirio s ispadanjem u niži rang. Samo sedam bodova iz 20 utakmica, čak 13 manje od Slobode koja se nalazi na desetoj poziciji, totalna letargija u klubu i oko njega, nijedan osvojen bod i bez postignutog pogotka u gostima razlozi su zbog kojih je Vitez već sada skoro položio koplja.

U nedjelju, uz možda i najbolje uslove za igru, GOŠK je u sjajnom meču savladao Čelik i tako se popeo na devetu poziciju na tabeli s 20 osvojenih bodova. Ekipa Feđe Dudića rano je stigla u prednost od 2:0, nakon čega se Zeničani nisu predavali pa su stigli do poravnanja, ali u drugom poluvremenu Mulahusejnović donosi tri boda domaćoj ekipi.

Na zaleđenom i snijegom prekrivenom terenu Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase, ekipe Sarajeva i Radnika odigrale su susret bez pogodaka. Na kraju meča, oba trenera bila su zadovoljna podjelom bodova, iako treba kazati da su i pored nenogometnih uslova za igru obje ekipe pokazale ogromnu želju da stignu do tri boda. Radnik se tako zadovoljan vraća u Bijeljinu, dok je domaćim igračima pred sjevernom tribinom jasno stavljeno do znanja da u nastavku prvenstva moraju i trebaju igrati bolje.

U posljednjem meču, kao najboljem ogledalu Premijer lige Bosne i Hercegovine, Krupa je tragikomičnim pogotkom Marjanovića stigla do tri boda protiv domaćeg Borca koji je tako upisao i drugi poraz u nastavku prvenstva.

Na tabeli liste strijelaca i dalje je vodeći napadač Sarajeva Mersudin Ahmetović koji je postigao 13 pogodaka, a sjajni ofanzivac Zrinjskog Miloš Filipović pogotkom u Doboju kod Kaknja stigao je do 12. u ovoj sezoni. Na trećem mjestu je Željin Goran Zakarić s 11 pogodaka, dok je na četvrtom mjestu Luka Menalo s jednim pogotkom manje.

Susreti 21. kola koji su se prema rasporedu trebali igrati u srijedu najvjerovatnije će biti pomjereni za vikend, dok će se mečevi posljednjeg 22. kola regularnog djela prvenstva odigrati sredinom sljedeće sedmice.

Rezultati 20. kola:

Mladost - Zrinjski 1:2 (500 gledatelja)