Nogomet
7

Zrinjski i Botev Plovdiv odigrali 1:1, odluka pada u Bugarskoj

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zrinjski je u prvom meču 2. pretkola Evropske lige u Mostaru sa bugarskim Botev Plovdivom odigrao neriješeno, bilo je 1:1.

Prvi pogodak za domaće postigao je Deni Simeunović u 21. minuti. Asistirao mu je Crnova. Gosti su do poravnanja stigli u 49. minuti kada je Dujkovića matirao Kortzorg.

Igrala se 6. minuta kada su gosti ozbiljnije zaprijetili. Udarac Ognyanova završio je pored gola. U 11. minuti Bugari su pokušali iz kornera, ali bez uspjeha.

U 15. minuti sjajna akcija Zrinjskog. Na povratnu loptu natrčao je Muminović. Ipak, bio je neprecizan iz neposredne blizine.

No, u 21. minuti uspješniji je bio Simeunović koji je na asistenciju Crnova pogodio mrežu gostiju za 1:0. To je izazvalo veliko slavlje domaćih navijača.

Botev je uzvratio sedam minuta kasnije. Međutim, i ovaj put napadač gostiju bio je neprecizan. U tim trenucima Bugari su imali incijativu.

Pred kraj prvog poluvremena Pero Stojkić dobio je drugi žuti, odnosno crveni karton.

No, Domovčiski je, također, napustio teren zbog crvenog kartona, tako da su oba kluba prvi dio završila sa po deset igrača u polju.

Na odmor se otišlo kod minimalnog vodstva Plemića.

Gosti su u nastavku krenuli snažno. To im se isplatilo već u 49. minuti kada je Kortzorg pogodio za 1:1.

Nakon toga domaći su ponovo krenuli agresivnije. Ipak, nisu uspjeli da pronađu put do mreže Bugara. Đurić je u 75. minuti imao šansu, ali je rezultat ostao nepromijenjen. Gosti su u 90. minuti imali sjajnu priliku kada je jedan od nogometaša Boteva pogodio prečku. No meč je završen rezultatom 1:1.

Putnika u 3. pretkolo odlučit će uzvrat u Bugarskoj za sedam dana.

Kvalifikacije za Evropsku ligu, 2. pretkolo, prva utakmice:

Zrinjski - Botev Plovdiv 1:1