Nogomet
26

Evropska liga: Zrinjski ponovo savladao UE Santa Colomu, plasirao se u 2. pretkolo

Piše: D. B.
Nakon što je u prvoj utakmici 1. pretkola Evropske lige bh. predstavnik Zrinjski u Andori savladao UE Santa Colomu rezultatom 3:1, Plemići su pobijedili i u revanšu pod Bijelim Brijegom rezultatom 1:0 te se tako plasirali u 2. pretkolo Evropske lige.

Mostarci su od samog početka utakmice pokazivali da su kvalitetnija ekipa od Santa Colome. Napravili su nekoliko izglednih prilika za pogodak preko Kantara, Bekića i Pehara u prvih 20 minuta igre. Gosti su prvi put zaprijetili iz prekida, kada je šutirao Rubio. Prvi udarac na gol Plemića uputio je Triquell, ali je golman Dujković bio na visini zadatka. Na drugoj strani je pokušao Stojkić, ali nije pogodio mrežu gostiju. Desetak minuta prije kraja prvog poluvremena Plemići su priliku za vodstvo propustili preko Pehara. Posljednju šansu za domaće u prvom poluvremenu propustio je Crnov, koji je bio neprecizan iz slobodnog udarca. Na odmor se otišlo pri rezultatu 0:0.

Drugo poluvrijeme je, kao i prvo, započelo prilikom za Zrinjski, a ovog puta je šutirao Aničić. Potom su uslijedile dvije šanse, koje nisu uspjeli realizirati Bekić i Kantar. Nova prilika za Zrinjski se ukazala u 60. minuti, ali je gostujući golman Godswill odbranio Savićev udarac. Nekoliko trenutaka kasnije je u igru umjesto Bekića ušao Popović, koji je odmah po ulasku na teren propustio priliku za pogodak. Gosti su uglavnom prijetili iz prekida, a Roca je u 63. minuti bio neprecizan iz slobodnog udarca.

Ipak, napadi domaćih su se isplatili u 76. minuti, kada je Đurić doveo Plemiće u vodstvo. Do kraja susreta je bilo nekoliko prilika za domaće, ali se rezultat nije mijenjao. Zrinjski je pobijedio rezultatom 1:0, ukupno 4:1, i tako ovjerio plasman u 2. pretkolo Evropske lige, gdje ga očekuje pobjednik duela bugarskog Boteva i kazahstanske Astane.

Prvi susret 2. prekola će se igrati 18. jula pod Bijelim Brijegom, a revanš je na rasporedu 25. jula.

1. pretkolo Evropske lige:

Zrinjski - UE Santa Coloma 1:0 (Đurić 76.)