Nogomet
3

Zrinjski dočekuje Legiju iz Varšave: Strpljivom igrom do povoljnog rezultata

Piše: E. I.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U prvoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka aktuelni šampion BiH Zrinjski će u utorak ugostiti Legiju iz Varšave.

Izabranici Vinka Marinovića pokušat će doći do željenog rezultata pred uzvrat u glavnom gradu Poljske. U taboru Plemića naglašavaju da su svjesni svega što ih čeka. Kako bi došli do povoljnog ishoda svi igrači trebaju biti u optimalnom izdanju. Ako neko podbaci, proći će loše.

Četiri igrača Legije na EP u Francuskoj

Za očekivati je da će suparnik biti ofanzivan, motivisan i agresivan. Odbrana Zrinjskog i golman bit će na iskušenju da odbiju sve nasrtaje.

"Čeka nas teška utakmica protiv ekipe kojoj su četiri igrača bila na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. To dovoljno govori koliko su kvalitetni. Oni su favoriti, ali moji igrači su motivisani i dat će maksimum za dobar rezultat. Imamo izvještaj sa njihove posljednje dvije utakmice. Fizički su spremni i prave presing na svakom dijelu terena. Bio bih zadovoljan pobjedom bez primljenog gola", izjavio je strateg Zrinjskog Vinko Marinović.

Bit će izuzetno važno dobro otvoriti utakmicu zbog samopouzdanja. Ne bi bilo dobro da Mostarci u ranoj fazi utakmice prime pogodak. Dakako, ako Plemići izdrže očekivani početni pritisak, poslije će biti lakše. To podrazumijeva da nametnu svoj stil igre i kontrolišu utakmicu.

Pero Stojkić, kapiten aktuelnog bh. prvaka, naglašava kako je poljski klub favorit.

"Naš protivnik ima kvalitetnu ekipu. Ipak, mi imamo određeni kvalitet i vjerujem kako im se možemo suprotstaviti. Recimo, prije dvije godine smo igrali dobro protiv Maribora koji je prema mom mišljenju imao bolju ekipu nego danas Legija", podvukao je Stojkić.

Marinović je u prvoj utakmici lišen usluga povrijeđenog Danijela Graovca, dok je nastup Ivana Peke pod upitnikom. On je slomio prst u prijateljskom meču s Olimpicom.

Besnik Hasi: Respektujemo Zrinjski

Besnik Hasi, prvi šef struke poljske Legije, naglasio je kako je Zrinjski kvalitetna ekipa i da s puno poštovanja ulaze u dvomeč s bh. prvakom.

"Posmatrao sam nekoliko pripremnih utakmica, ali i one iz prošle sezone kada je mostarski klub postao prvak. Znam da je Zrinjski zadržao dobar dio ekipe i zaslužuju maksimalan respekt. Spremni smo za izazove u gradu na Neretvi. Znamo da je Mostar jedan od najtoplijih gradova regiona", kazao je Hasi.

Dodao je kako ga nije previše zabrinuo poraz od Lecha od 4:1 u Superkupu.

"U tom dvoboju dobro smo izgledali nekih 60 minuta. Igrali smo bez nekoliko važnih igrača. No, ta je utakmica već zaboravljena", istakao je trener aktuelnog poljskog prvaka.

Utakmica Pod Bijelim brijegom počinje u 18:30 sati uz direktan prijenos na FACE TV.