Nogomet
15

Zoran Ljubičić: Island može biti primjer svim reprezentacijama kako se bori za državu

Piše: Edin Isanović
Zoran Ljubičić, nekadašnji nogometaš FK Sarajevo, na Islandu živi od aprila 1992. godine. Kaže kako se u početku teško adaptirao na život u ovoj evropskoj zemlji zbog klime. Prije nekoliko godina bio je i prvi šef struke islandskog kluba Keflavika. U razgovoru za Klix.ba istakao je kako je nogomet u ovoj državi u velikoj ekspanziji, što je potvrdio nastup reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

"Islandska liga ima 12 klubova, a prvenstvo traje od maja do oktobra. Poslije se napravi pauza od mjesec dana i počinju pripreme za narednu sezonu. Igra se mnogo prijateljskih utakmica. Liga je izuzetno uzbudljiva od prvog do posljednjeg kola. Svako može pobijediti svakoga. Igra se bez ikakvih kalkulacija svih 90 minuta. Također, svi klubovi imaju nekoliko stranaca koji su profesionalci. Što se tiče domaćih igrača, svi rade ili se školuju pa poslije posla ili škole dolaze na trening. Većina njih je plaćena", istakao je Ljubičić.

Potom se osvrnuo na nastup reprezentacije Islanda na Evropskom prvenstvu u Francuskoj gdje su uspjeli izboriti plasman među osam najboljih na Starom kontinentu. Eliminisali su Englesku, ali su u četvrtfinalu poraženi od domaćina.

"Ljudi u BiH trebaju znati da su Islanđani talentovana nacija u svim sportovima. Imaju dobru infrastrukturu što je izuzetno važno. Fudbalski savez je posljednjih godina podigao kvalitet trenera. Dakako, vidljiv je dobar rad sa mlađim fudbalerima. Dobar je sistem takmičenja, selektiranje igrača, utjecaj stranih trenera. Island je s Velsom najveće iznenađenje Eura. Za mene to nije iznenađenje. Recimo, Island je u kvalifikacionoj grupi igrao sjajno. Pobijediti Holandiju dva puta nije mala stvar. Ipak, sve je to stvar planskog rada prethodnih godina. Doveli su iskusnog trenera Lagerbacka koji je postavio visoke ciljeve. Izabrao je dobar stručni štab sa domaćim trenerima koji poznaju mentalitet islandskih igrača. Napravili su odličan tim koji daje sve od sebe svih 90 minuta. Igraju srcem, niti jedan igrač nije iznad tima, poštuju sve što im selektor kaže i uspjeh nije izostao, bez obzira na poraz od Francuske. Kada Lagerback ode, Halgrimsson nastavlja priču. Znači ništa se ne mijenja u daljem radu reprezentacije“, kazao je naš sagovornik.

Nekadašnji igrač Bordo tima napominje kako islandska nacionalna vrsta može poslužiti kao primjer drugim selekcijama.

"Bez dvojbe, Island može da bude primjer svim reprezentacijama kako treba da se bori za svoju zemlju. BiH ima odličan potencijal i po mom mišljenju trebala je biti učesnik Evropskog prvenstva. Igrači trebaju da promijene mentalitet i pristup igri. Kada se obuče dres reprezentacije, to mora da bude svetinja. To su upravo pokazali Islanđani. Važno je stati iza selektora i dati mu podršku. Trebamo biti pozitivniji, da ne budemo samo veliki kada pobjeđujemo. I poraz se mora podnijeti dostojanstveno", istakao je Ljubičić i dodao kako redovno prati igre tima sa Koševa.

Na kraju je naglasio kako trenutno ne vodi niti jednu ekipu iz privatnih razloga.

"Moj mlađi sin koji ima 16 godina potpisao je ugovor sa jednim engleskim timom i stalno sam na putu. Imam previše obaveza", zaključio je Ljubičić.