Dijete Željezničara za Klix.ba
3

Zolotić: Više od svega volim pobijediti Sarajevo

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Nermin Zolotić
Nermin Zolotić
Nermin Zolotić je mladi talentovani igrač sredine terena, koji sve ćešće dobija šansu u ekipi aktuelnog prvaka BiH i osvajača Kupa FK Željezničar. Svojim trudom i fudbalskim vještinama je zadobio povjerenje trenera Amara Osima.

Kako je tekao tvoj fudbalski put i kako si stigao do prvog tima?

Počeo sam trenirati fudbal kada sam imao sedam godina. Prošao sam sve Željine selekcije i svojim igrama u timovima juniora i kadeta sam skrenuo pažnju šefa Amara Osima. Zahvaljujući tome sam zaslužio zaigrati za prvi tim. Da li je teško mladim igračima zaslužiti mjesto u prvoj ekipi tima kao što je osvajač dvostruke krune Željezničar?

Naravno da je izuzetno teško, pogtovo ako si Željino dijete. Nama se iskreno najteže nametnuti. Trener mora biti siguran u igrača i osjetiti pravi trenutak. Inače u BiH se mladim igračima teško nametnuti, jer im se ne vjeruje previše. Ko je, osim tebe, najzaslužniji za tvoj uspjeh?

Definitivno su najzaslužniji moji roditelji, koji su mi najveća podrska u životu. Nakon njih, najviše su mi pomogli treneri koji su radili sa mnom. Izdvojio bih Admira Adžema, jer sam od njega najviše naučio.

Šta ti znači nositi dres Željezničara na Grbavici dok te bodre Manijaci?

Prelijep je osjećaj igrati pred Manijacima. To je želja svakog mladog igrača, posebno ako je Željino dijete kao što sam ja. Koji je tvoj recept za uspjeh mladog fudbalera?

Recept je jednostavan, dosta rada, znoja, žrtve i borbe. Bez toga nema ništa. Imaš li osjećaj rivalstva sa Sarajevom? Kako gledaš na derbi?

Iskren da budem, više od ičega na svijetu volim pobijediti Sarajevo. Ne volim na Koševo ići ni mimo fudbala, ne osjećam se dobro (smijeh)...

Član si mlade reprezentacije i oduševio si selektora Jagodića. Da li si zadovoljan svojim statusom u ekipi mladih Zmajeva?

Drago mi je da selektor ima dobro mišljenje o meni i ja ću se dalje truditi da ostane pri takvom mišljenju i da se izborim da igram za U21 reprezentaciju. Kakve su šanse mlade reprezentacije za nastup na jednom velikom takmičenju?

Smatram da nikada nismo imali bolju šansu da se plasiramo na neko veliko takmičenje. Uz malo sreće nadam se najboljem.

Nažalost, Željezničar je eliminisan od Maribora u Ligi prvaka. Kako to komentarišeš?

U drugom susretu smo dali sve od sebe da stignemo zaostatak koji smo imali, ali na kraju nismo uspjeli. Život ide dalje, malo žalimo zbog prvog susreta u Mariboru, ali šta je tu je. Trebamo se okrenuti našoj Premijer ligi.

Koliko Željezničar može u novoj sezoni?

Željo uvijek ima visoke ambicije u ligi. Bit će teško odbraniti duplu krunu, ali mi se nadamo da ćemo uspjeti u tome. Kada bi mogao birati, za koji klub bi volio igrati u budućnosti i zašto?

Volio bih igrati u Evertonu, jer su i oni plavi, a u ovom klubu igra i meni drag igrač Fellaini.