Kišnog 19. septembra 1969. godine
0

Znate li da je slavni Pele postigao gol na Koševu?

Piše: Edin Isanović
Bio je to kišni dan u Sarajevu. Međutim, stariji navijači kojima je plava boja pri srcu dobro pamte 19. septembar 1969. godine. Tog je dana je u gradu na Miljacki gostovao brazilski Santos (tadašnji trostruki svjetski prvak), kojeg je predvodio jedan od najboljih nogometaš na planeti svih vremena – Pele. Razlog dolaska bila je prijateljska utakmica sa Željezničarom.
Foto: Arhiva Mediacentra Sarajevo
Foto: Arhiva Mediacentra Sarajevo
"Veliko zadovoljstvo mi je biti ovdje“, rekao je tada Pele koji je u oktobru 2010. godine proslavio svoj 70. rođendan. To je bio četvrti prijateljski okršaj Brazilaca u tadašnjoj Jugoslaviji. Prije Sarajeva gostovali su u Beogradu, Zagrebu i Kragujevcu.

No, vratimo se utakmici. Tribine koševskog stadiona bile su dobro popunjene, bez obzira na loše vrijeme. Okupilo se negdje oko 30 hiljada gledalaca koji su željeli da uživo vide genijalne majstorije Brazilca. Sastav tima sa Grbavice pojačao je nogometaš FK Sarajevo Vahidin Musemić, koji je u to vrijeme bio u odličnoj formi.

Nakon jedanaesterca nad Musemićem, Bukal doveo "plave" u vodstvo

Za "plave“ sa Grbavice igrali su: Radović, Hrvat, Bećirspahić, Saračević, Hadžiabdić, Bratić, Jelušić, Osim (Deraković), Bukal, Musemić (Janković), Bajić (Kojović).

Sam početak meča pripao je domaćima koji su bili apsolutni gospodari terena. Kako su zabilježili tadašnji sportski novinari nogometaši Santosa su cijelo vrijeme pokušavali da individualnim potezima opasnije ugroze gol Željezničara.

S druge strane, lijepim akcijama i potezima publiku na noge dizali su Bukal, Musemić, Osim i Jelušić. Incijativa je urodila plodom tek u 45.minuti. "Pojačanje“ iz bordo svlačionice ,Vahidin Musemić, napravio je odličan solo prodor i ušao u šesnaesterac gostiju. Jedan od odbrambenih nogometaša Santosa ga je srušio, a glavni sudija Lado Jakše iz Ljubljane pokazao je na jedanaest metara.

Siguran realizator bio je Bukal, što je izazvalo oduševljenje na tribinama. Treba istaći da su Brazilici u prvom poluvremenu imali dvije izuzetno dobre prilike, ali ih nisu iskoristili. Na odmor se otišlo kod rezultata 1-0.

Majstorija kod izjednačenja

Nastavak je ponudio mnogo bolju igru gostiju. Izjednačujući gol stigao je u trenucima kad su se "plavi“ oslobodili pritiska. Naime, Abel je sjajno prošao po lijevoj strani, asistirao Peleu koji je majstorski prihvatio loptu na prsa i volej udarcem poravnao na 1-1. To se desilo u 78.minuti.

Igrači Željezničara su nakog pogotka Santosa zaigrali još ofanzivije kako bi došli do konačnog cilja - pobjede. No, i pored svih napora rezultat je ostao nepromijenjen.

Na kraju su se svi složili da Santos nije oduševio prisutne gledaoce na Koševu.

Svi su bili pomalo iznenađeni grubom igrom odbrambenih igrača, jer je utakmica imala prijateljski karakter. Najsnažniji utisak na publiku ostavili su Abel i Pele, dok su kod domaćih bolji od ostalih bili Jelušić, Bajić, Bukal, Musemić i Osim.

S obzirom da ove godine FK Željezničar slavi 90. rođendan čitatelji portala Sarajevo-x.com u narednom periodu moći će pročitati zanimljive priče sa pojedinih velikih utakmica koje je tim sa Grbavice odigrao u svojoj historiji.