Gradski derbi završen 1-1
0

VIDEO / Na današnji dan 1996. Željo se vratio na Grbavicu

Piše: Edin Isanović
Na današnji dan prije petnaest godina Željezničar se vratio u svoj dom – Grbavicu. Upravo 2. maja 1996. godine odigrana je <a href="http://www.sarajevo-x.com/sport/nogomet/premijerliga/clanak/100502018">prva utakmica nakon reintegracije</a> ovog dijela Sarajeva i to između dva najpopularnija tima u državi. Željezničar i Sarajevo podijelili su bodove, bilo je 1-1.

Deceniju i po poslije Bulend Biščević pamti svaki detalj povezan s ovom utakmicom.

"Prvo da vam se zahvalim što ste se sjetili ovog datuma. Pamtim dobro tu utakmicu. Vratili smo se na Grbavicu nakon četiri godine. Ratni ožiljci su bili uočljivi u svakom dijelu stadiona, a presvlačili smo se u improvizovanoj svlačionici. Sjećam se da je okršaj posmatrao i tadašnji predsjednik države, Alija Izetbegović. Ostalo mi je urezano u sjećanje da su tribine bile popunjene, utakmicu je posmatralo oko 20 hiljada gledalaca. Svi su bili veseli, ništa nije moglo izbrisati radost povratka kući. Pogodak koji sam postigao je, bez ikakve dvojbe, jedan od najdražih u mojoj karijeri", kaže za Sarajevo-x.com Bulend Biščević, nekadašnji desni bek "plavih".

Biščević: Svi smo bili ponosni, ostvario sam dječački san

Aktuelni direktor marketinga FK Željezničar godinama je bio prva violina tima sa Grbavice. Sjetio se svakog detalja kod gola koji je postigao tog 2. maja 1996. godine.

"Admir Adžem je dobro šutirao iz slobodnog udarca u 33. minuti. Golman Sarajeva Mirsad Dedić je loše intervenisao. Loptu sam udario glavom i ona je završila u mreži. Ne mogu vam opisati kako sam se tada osjećao. Da su bila otvorena vrata stadiona, mislim da bih istrčao vani. Ovaj gol ostat će upisan u historiji kluba i uvijek će se pričati o njemu. Kao dijete Želje, teško sam proživljavao dane izvan Grbavice, kao i hiljade navijača kojima je plava boja pri srcu. Ovaj dvoboj je bio znak povratka u Dolinu ćupova. Svi smo bili puni ponosa i inata", kazao nam je popularni Buki.

Biščević podvlači da je utakmica završena neriješeno, ali je najveća pobjeda bila povratak na mjesto gdje je još kao dječak sanjao da zaigra u plavom dresu.

"Nažalost, nismo slavili. Izjednačio je Dženan Uščuplić u drugom poluvremenu. Zanimljivo, on je u mojoj generaciji počeo trenirati na šljaci Grbavice. Meni je svaka utakmica u Željinom dresu posebna sreća i priča. No, činjenica je da je ova jedan od najvažnijih", zaključio je naš sagovornik.

Uščuplić: Kad sam šutirao loptu, mislio sam da će završiti na reflektorima južne tribine

Strijelac izjednačujućeg gola u 57. minuti bio je, dakle, Dženan Uščuplić. Dobro su kombinovali Ćenan i Granov. Ovaj posljednji dobro je asistirao za Ušćuplića, koji preciznim udarcem sa vrha šesnaesterca fantastično matira golmana Gušu i donosi radost za pristalice bordo boje.

"Prvo čega se sjećam kad se spomene ta utakmica jesu tribine koje su bile krcate. Mislim da je bilo oko 20 hiljada ljudi. Gubili smo u prvom poluvremenu i riješili smo da u nastavku krenemo snažnije. To je urodilo plodom u 57. minuti. Priznat ću vam nešto: iako sam postigao efektan pogodak, u trenucima kad sam šutirao loptu, mislio sam da će završiti na reflektorima južne tribine. To sam pomislio u djelićima sekunde dok je putovala prema golu. Na svu sreću, završila je u mreži", prisjeća se Uščuplić za Sarajevo-x.com.

Čast da sudi historijski dvoboj tada je pripala Marku Mrkiću iz Tuzle. Asistirali su mu Mijo Maričević (Živinice) i Izet Čejvanović (Tuzla).

Za Željezničar su u ovoj utakmici igrali: Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemović, Kunić, Žerić i Pehlivanović.

Za Sarajevo su nastupali: Dedić, Elkaz, Uščuplić (Selimović), Hošić, Dalipagić, Mujkić, Gogalić, Džaviti (Granov), Ćenan (Ferhatović), Hrvat i Herco.

Za kraj treba istaći da su gledaoci zadovoljni napustili razorenu Grbavicu.