Plavu večer uveličalo 400 zvanica
0

Obilježena 90. godišnjica FK Željezničar

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Obilježavanje 90. godišnjice FK Željezničar pod nazivom "Plava večer" počelo je u četvrtak u 20 sati u kristalnoj dvorani sarajevskog hotela Holiday Inn i trajalo do kasno u noć.

Uveličalo ju je oko 400 zvanica, među kojima su se nalazili i brojni veterani i asovi sadašnjih i prošlih generacija Željezničara, a predstavljene su i Željine mlade generacije na kojima se zasniva budućnost kluba s Grbavice.

Dio ulaznica bio je rezervisan za vjerne navijače i prijatelje kluba, a programom manifestacije prezentovan je i retro dres Željezničara, koji je pušten u prodaju.

Legendarni nogometaš Željezničara Nikola Nikić je kazao da mu je ovaj skup na kojem može pozdraviti stare i nove generacije kluba s Grbavice "pokrenuo lavinu emocija".

"Malo timova u svijetu je dočekalo 90 godina. Sigurno je da mi je bilo lakše postizati golove nego prepustiti se emocijama ovdje večeras. Biti dio jednog velikog Želje san je svakog dječaka", izjavio je Nikić.

Pored zabavnog programa, zaljubljenici Željezničara su upoznati s projektom izgradnje novog stadiona te zajedno razmotrili ponuđena rješenja.

Sarajevski glumac Branko Đurić je pisao pjesme o Željezničaru i poznato je da je oduvijek bio navijač plavog kluba.

"Odrastao sam uz jednu generaciju Želje, ali ubrzo sam izgubio interes za sport i okrenuo se muzici i glumi. Željo mi je ostao u pamćenju u vidu jedne od najdražih uspomena iz djetinjstva i uvijek će tako biti. Mogu reći da je ispunio moja očekivanja, bez obzira šta se desilo u budućnosti", rekao je Đurić.

Planirano je da Željo u okviru programa obilježavanja 90. godišnjice u narednom periodu odigra prijateljsku utakmicu. Jedna od opcija je susret s zagrebačkim Dinamom, kao i sa nekim turskim prvoligašem. Navijači su predložili igranje utakmice s reprezentacijom BiH.

Aktuelni trener Željezničara Amar Osim i golman Ibrahim Šehić smatraju da je klub dosta napredovao u posljednje vrijeme, posebno nakon osvajanja prošlogodišnje titule prvaka BiH, te da će se Željo kvalifikovati u prestižnije evropsko takmičenje ako nastavi s dobrim radom.

"Situacija u klubu je sve bolja. Radimo jako dobro i mislim da se čak možemo kvalifikovati u Ligu prvaka ako nastavimo takav trend", izjavio je Šehić.