Nogomet
170

Zmajevi počeli pripreme za Latviju, stiglo 11 igrača

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Danas su u Hrasnici prvim treningom počele pripreme nogometne reprezentacije BiH za nastavak kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine i utakmicu s Latvijom u Rigi. Na treningu se pojavilo 11 igrača, a u narednim danima će tim biti kompletiran.

Selektor reprezentacije BiH, Safet Sušić, smatra da je raniji početak priprema izuzetno važan za igrače čiji su klubovi završili sezone u svojim ligama.

"Došli su oni koje sam očekivao, njih jedanaest, a tu su i Pjanić i Džeko, koji danas nisu bili obavezni prisustvovati treningu. Problem nisu oni igrači koji su ostali u svojim klubovima i koji igraju jake utakmice, nego oni koji su već davno završili sezonu, pa su zbog toga ove pripreme počele rano", izjavio je Sušić.

Pjanić se oporavio od povrede i priključit će se saigračima na sljedećem treningu.

"Razgovarao sam sa njim prije pet dana. Pjanić vuče povredu koja ga je spriječila da igra protiv Grčke, ali nije rekao da je nešto ozbiljno", rekao je selektor.

Sljedeći protivnik Zmajeva, reprezentacija Latvije, ranije je počela pripreme za nastavak kvalifikacija.

"Sve reprezentacije koje u narednom periodu igraju kvalifikacione utakmice su već počele pripreme, a mi smo jedna od posljednjih koja to čini. Utakmicu Latvije i Katara nisam gledao, ali ću pogeldati snimak. Vidio sam spisak pozvanih igrača, nije bilo jednog ili dvojice koji su igrali protiv nas u Zenici, pa me i nije puno interesovala. Možda ta ekipa i neće igrati protiv nas, ali ću ipak pogledati snimak", kazao je Sušić.

Mensur Mensur Mujdža je jedan od igrača koji je već stigao na pripreme. Protiv Latvije se nada barem minimalnoj pobjedi.

"Odlično se osjećam, nekoliko nas je već stiglo, a ostali će pristići. Nadam se da će do utakmice s mladom reprezentacijom većina saigrača biti u Sarajevu. Sada nam je svaka utakmica bitna, a pobjede protiv Latvije i kasnije Slovačke bi nas još više približile Brazilu. U Rigi će biti drugačija utakmica nego u Zenici. Igrat će hrabrije, a u Zenici su pokazali da mogu zaprijetiti. Neće biti laka utakmica, međutim nadam se barem minimalnoj pobjedi.", rekao je Mujdža.

Sezonom u Bundesligi s Freiburgom je veoma zadovoljan.

"Bilo je malih problema, ali smo odigrali historijsku sezonu. Igrali smo polufinale kupa i osigurali nastup u Evropi. Siguran sam da nas sljedeće sezone neće smatrati ekipom koja se bori za opstanak", jasan je bio Mujdža.

Novinarima se obratio i Haris Medunjanin, koji smatra da je utakmica s Latvijom najvažnija do sada. Saigrače je pozvao na oprez.

"Utakmica s Latvijom je dosad najvažnija za nas. Ona će pokazati da li smo prava ekipa ili nismo. Oni jesu dobra ekipa, ali smo mi dovoljno kvalitetni da pobijedimo u Rigi. Ako budemo mislili da možemo lako pobijediti, bit će problema. Zato, nema opuštanja. Svojom formom sam zadovoljan i nadam se da će tako biti i u dresu reprezentacije", rekao je Medunjanin.

Susret s Latvijom na rasporedu je 7. juna u Rigi.