Prijateljska utakmica
0

"Zmajevi" poraženi u Švedskoj

Piše: E. Isanović
Foto: AP
Foto: AP
Nogometna reprezentacija BiH poražena je na gostovanju u Švedskoj u prijateljskom susretu protiv selekcije te zemlje. Šveđani su slavili rezultatom 4:2.

Suparnici su počeli oprezno, nekoliko minuta incijativu imali bi izabranici Safeta Sušića, pa Šveđani, no ta izmjenjivanja u dominaciji dugo se nisu oplodila u izgledne prilike.

Već u 38 sekundi zaprijetio je Zlatan Muslimović, ali bez uspjeha. Osam minuta kasnije ispred Bajramija interveniše Emir Spahić.

Igrala se 20. minuta kada je Misimović iz kornera asistirao za Pjanića koji prebacuje gol. U 36. minuti najbolja prilika za naš nacionalni tim, no centaršut Pandže sigurno hvata Isaksson. Pet minuta prije kraja prvog dijela iz slobodnjaka je pokušao Sejad Salihović, ali je čuvar mreže domaćih oprezan.

Šveđani su poveli u 44 minuti. Safari je odlično ubacio u šesnaesterac, a Begovića je matirao Toivonen. Prvo poluvrijeme završeno je vodstvom domaćih rezultatom 1-0.

Na samom otvaranju drugog dijela stiglo je izjednačenje. Fantastičan pogodak iz slobodnog udarca postigao je Sejad Salihović što je izazvalo oduševljenje brojnih bh. navijača. Ovo je bio treći pogodak veznjaka Hofenheima iz slobodnjaka u dresu “zmajeva”. Slične golove postigao je u prijatljeskom dvoboju protiv Omana i kvalifikacionom okršaju sa Turskom.

Nakon toga domaći su krenuli snažnije. U 50. minuti Toivonen je oprobao svoj šut, ali Begović reaguje uspješno. U 68. minuti u izglednoj šansi našao se Toivonen, no Begović je uspješniji. Minut kasnije domaći ponovo vode.

Na centaršut sa desne strane najbolje reaguje Olsson i pogađa za 2-1. Treba spomenuti da je strijelac drugog gola u igru ušao samo nekoliko minuta ranije. Naši reprezentativci tražili su ofsajd, ali tako nije mislio glavni sudija koji je pokazao na centar.

Isti igrač u 82. minuti postiže treći pogodak za Švedsku. Istrčao je kontranapad i poentirao za 3-1.

U 90. minuti Ermin Zec je na asistenciju Jahića smanjio na 3-2, a samo minut kasnije Berg pogađa za 4-2. Svakako treba istaći da su oba selektora dosta mijenjala, a pojedini igrači koji su dobili šansu od Safeta Sušića pokazali su da nemaju reprezentativne kvalitete.

Reprezentacija BiH u nedjelju će otputovati u Frankfurt, gdje će 3. juna odigrati prijateljski meč s Njemačkom.

Sastavi:

ŠVEDSKA: Isaksson, Melber, Majstorović, Safari, Larsson, Svenson, Kaalstrom (Markus Berg), Toivonen, Wernblom, Wilhemson (Lustig), Bajrami (Olsson)

BIH: Begović, Spahić (Jahić), Pandža (Nadarević), Mravac, Salihović, Misimović, Pjanić, Muratović (Alispahić), Medunjanin (Ibričić), Džeko (Zec) i Muslimović (Ibišević).