Večeras Švedska - BiH
0

Očekuje se između 10 i 15 hiljada naših navijača

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Šef državne nogometne selekcije Safet Sušić imat će drugu provjeru na klupi "zmajeva". Naime, nakon pobjede u okršaju sa Ganom, pokušat će ponoviti isto u dvoboju sa Švedskom. Naši suparnici su puni samopouzdanja. Oni su učestvovali na velikim takmičenjima i po rejtingu su favoriti protiv BiH. Treba istaći da nikada ranije nismo igrali sa njima.

Dakle, u utakmici u kojoj nemaju šta izgubiti, Spahić i društvo lakše će oslobađati svoj talent i nametnuti svoju igru. Kada bismo uspjeli nametnuti kombinatoriku sigurno bi to Šveđanima predstavljalo problem. U slučaju pobjede ili remija samopouzdanje bi još više naraslo pred prijateljski sudar sa Nijemcima za četiri dana. Svlačionica je dobro prihvatila Papetovu doktrinu. Radi se ozbiljno, disciplina se osjeti u zraku.

Promjene u sastavu

Selektor BiH Safet Sušić napominje da se još uvijek nije odlučio za udarnu postavu:

"Nisu u pitanju dileme, već opcije. Moguće je da bude nekih promjena u odnosu na utakmicu sa Ganom. Moguća je jedna inovacija, ili eventualno dvije."

Neke opcije isplivale su na treningu - Muslimović bi mogao biti prvi napadač uz Džeku. U kombinacijama za udarnu postavu je i Mravac, koji bi mogao uskočiti umjesto Nadarevića. Na treningu je Begović imao prednost u odnosu na Hasagića. Naravno, postoji mogućnost da se selektor predomisli.

"Svaka varijanta nosi i pozitivne i negativne strane. Mi ćemo ići na pobjedu, a za potpuni uspjeh potrebna je koncentracija igrača koji se nađu u šansi. Nadam se da su reprezentativci radili dok su bili na odmoru", podvlači Sušić.

Naša nacionalna vrsta imat će ogromnu podršku sa tribina stadiona Råsunda u Stockholmu. Govori se da će biti između 10 i 15 hiljada bh. navijača. Švedski mediji navode kako bi mogao “pasti” rekord na stadionu kada su u pitanju gostujući fanovi. Naši će imati dojam da igraju kod kuće.

I kod Šveđana je bilo promjena na selektorskoj klupi. Umjesto Larsa Lagerbäcka došao je Erik Hamrén koji je prije nekoliko godina sa danskim Aalborgom dotakao vrh u prvenstvu.

Hamrén je stigao 4. novembra 2009. godine, nakon što se Švedska nije uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici.

Ibrahimović poslao jasnu poruku

Sada se okreću stvaranju tima za kvalifikacioni ciklus Euro 2012., a kako ističu okršaj protiv “zmajeva” pokazat će kakvo je trenutno stanje u nacionalnom timu. Hamrén je poznat kao stručnjak koji pripreme bazira na podizanju fizičke spreme.

Najjači adut im je kolektiv. Zna se ko šta radi, kompaktne su im linije i opasni su u napadu. Ne trče više od drugih reprezentacija, ali se kreću sinhronizirano, pa odlično pokrivaju cijeli teren. Ipak, neće igrati pressing što će izabranicima Safeta Sušića dati više prilike za igru i taj jaki adut trebaju iskoristiti.

Veliki hendikep im je neigranje nogometaša naših korijena, Zlatana Ibrahimovića. Naime, napadač Barcelone je nedavno izjavio kako više nema motiva da nastupa u reprezentaciji koja ne može ništa napraviti na velikim takmičenjima. Apostrofirao je da za takvo nešto nije potreban jedan, nego 11 Zlatana. Odgovorio mu je klupski kolega Miralema Pjanića - Kim Källström, koji je i ranije imao sukoba sa Zlatanom.

Mogući sastavi - BiH: Hasagić, Spahić, Mravac, Berberovic (Jahić), Salihović, Muratović, Misimović, Pjanić, Rahimić, Muslimović (Ibišević) i Džeko.

Švedska: Isaksson, Larsson, Melberg, Majstorović, Wendt, Wernbloom, Svensson, Bajrami, Kalstrom, Wilhemsson i Berg. Utakmica počinje u 19.00 sati uz direktan prenos na BHT1.