Od trnja do zvijezda
82

Životni put Wissama Ben Yeddera: Od pakla Sarcellesa do heroja Seville

Piše: E. B.
Wissam Ben Yedder (Foto: EPA-EFE)
Wissam Ben Yedder (Foto: EPA-EFE)
Spojiti na devet kvadratnih kilometara muslimane i jevreje iz Alžira, dodati im muslimane iz Tunisa i jevreje iz Egipta, a na to sve dodati i crnce iz subsaharske Afrike je recept za katastrofu.

Ta katastrofa se zove Sarcelles i nalazi se na sjeveru Pariza. Odrastati tu je, blago rečeno, pakao.

U tom paklu odrasla su dva vrhunska nogometaša. O Riyadu Mahrezu su ispričane sve priče, a njegov najbolji prijatelj iz djetinjstva Wissam Ben Yedder se sinoć protiv Manchester Uniteda prometnuo u junaka Seville. Dvije lopte koje je proslijedio iza De Geinih leđa su mu podigle cijenu na nogometnoj pijaci bar za dvadesetak miliona eura.

Put do nogometnih visina za Ben Yeddera je bio sve samo ne lagan.

Odrastao s Riyadom Mahrezom

Wissam Ben Yedder je rođen u Sarcellesu 12. augusta 1990. godine. Dijete je tuniskih imigranata i odrastao je svakodnevno okružen nasiljem, drogom, prostitucijom, ubistvima... uglavnom uobičajenim stvarima prosječnog francuskog geta. A Sarcelles je jedno od najgorih mjesta za život u jednom od najljepših gradova svijeta.

"Imao sam veoma teško djetinjstvo. Jedini izlaz iz Sarcellesa bio je nogomet, ali samo mali broj dječaka iz geta uspije u životu, jer klubovima ne pada na pamet dolaziti u takva mjesta. Riyad i ja smo imali sreću i uz veliki rad smo uspjeli", rekao je Wissam koji je samo pola godine stariji od reprezentativca Alžira.

Ovako izgleda sasvim običan dan u Sarcellesu
Ovako izgleda sasvim običan dan u Sarcellesu

Srećom, njegovi roditelji su uspjeli zaraditi za stan u Garges-les-Gonesseu koji je ipak mnogo sigurnije mjesto za život u Parizu i tada desetogodišnji Ben Yedder je počeo trenirati u istoimenom lokalnom klubu. Tipični nastavak priče bi išao u ovom smjeru: Wissama je primijetio manji klub koji mu je dao šansu i onda se mukotrpnim radom probio do zvijezda. Nešto poput Mahreza. No, Wissamova priča ipak ima sasvim drugu dimenziju.

Bio je talentovan igrač, ali se nije snalazio na velikom terenu. Mnogo bolje mu je išlo u igri pet na pet, kako je i navikao igrajući na prljavim ulicama Sarcellesa izbjegavajući vješto i protivnike i igle koje su narkomani ostavljali gdje su stigli pa tako i na betonska nogometna igrališta.

Sa 18 godina igrao je za futsal ekipe Garges Djibson koja se takmičila u elitnom rangu francuskog futsala te je zaradio najprije poziv u U21, a potom i u seniorsku futsal reprezentaciju Francuske za koju je postigao jedan pogodak na dvije utakmice.

Igrao futsal do 20. godine

Da se nastavio baviti futsalom vjerovatno bi postao jedan od najboljih igrača svijeta svih vremena. Toliko je bio dobar, pričaju oni koji su ga gledali. No, on je futsal iskoristio kao pomoć pri razumijevanju "velikog" nogometa. Doveo je tehniku do savršenstva, a mozak "istrenirao" da donosi ispravne odluke u djeliću sekunde. To smo mogli vidjeti i sinoć na Old Traffordu.

"Popravio sam mnogo tehniku. Također, navikao sam reagovati u milisekundi. Ipak, najbitnije što sam naučio igrajući futsal je kako reagovati u gol-šansi. To sam sve uspio prenijeti na veliki teren, bez obzira na to da li se radi o duelima s odbrambenim igračima ili golmanima", rekao je Ben Yedder.

Jedina poznata slika Ben Yeddera iz vremena kada je igrao futsal (Foto: Facebook)
Jedina poznata slika Ben Yeddera iz vremena kada je igrao futsal (Foto: Facebook)

Uporedo s igranjem za Garges Djibson odlučio je džaba igrati za UJA Alfortville koji se tada takmičio u četvrtoj ligi Francuske. Sve kako bi se što bolje privikao na igru 11 na 11.

Nakon što je zabio 9 pogodaka u 23 nastupa za UJA Alfortville, s 20 godina dobio je poziv Toulousea. Bio je to poziv koji se ne odbija. Logično, prekinuo je svoju futsal karijeru istog trena.

Igrao je dvije sezone za B tim, a povremeno je upisivao i nastupe u Ligue 1 za prvi tim. Za prvi tim debitovao je 16. oktobra 2010. godine u porazu od PSG-a kada je na terenu proveo posljednjih 29 minuta, a ukupno je u dvije sezone 13 puta ušao u igru. Prvi pogodak je postigao 21. aprila 2012. godine Evianu, sa 22 i po godine.

Wenger ga odbio jer je prenizak

U sezoni 2012/2013. dobio je konačno priliku za igru i u naredne četiri sezone je zabijao dvocifren broj pogodaka (15, 16, 14, 17). U red za njegov potpis stali su mnogi evropski velikani. Ben Yedder je imao jednu želju - Arsenal. Sve je bilo dogovoreno, Toulouse je trebao dobiti 9 miliona eura, no Arsene Wenger je na kraju u posljednji čas odlučio dići ruke od njega. Razlog? Sa svojih 170 centimetara previše je nizak za napadača. Umjesto njega u London je stigao Lucas Perez jer je čitavih deset centimetara viši. Ne treba spominjati koliko je Wenger pogriješio.

Tih 9 miliona eura 2016. godine iskeširala je Sevilla i dobila, ispostavit će se, vrhunskog napadača. Prošle sezone je postigao 18 pogodaka na 42 susreta u svim takmičenjima, a ove ima već upisanih 19 na 34 nastupa, uključujući 8 pogodaka na 7 susreta Lige prvaka.

Ben Yedder je pravi dokaz kako se napornim radom može stići do zvijezda.