Nogomet
40

Zidane: Sistem sa videosnimcima nas je zbunio; Modrić: To nije fudbal

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Trener Real Madrida Zinedine Zidane i njegov igrač Luka Modrić nisu oduševljeni načinom na koji funkcioniše sistem sa korištenjem videosnimaka tokom utakmica.

Naime, na Svjetskom klupskom prvenstvu sudije imaju pravo gledati videosnimke pri donošenju važnih odluka. U tome im najprije pomažu pomoćne sudije zadužene za gledanje videozapisa. Pomoćni sudija gleda ponovljeni snimak diskutabilnih odluka te o tome obavještava glavnog sudiju. Potom glavni sudija ima pravo pogledati neke od spornih situacija i na kraju donijeti konačnu odluku.

Tako je na ovom prvenstvu dosuđen penal u polufinalnoj utakmici između Kashime i Atletico Nacionala. Penal je dosuđen nakon što je glavni sudija Viktor Kassai pogledao videosnimak.

Iako su neki pozdravili takav sistem, nije mali broj onih koji negoduju jer smatraju da dolazi do zbunjujućih situacija koje pri tom oduzimaju mnogo vremena.

Slično se desilo u pobjedi Real Madrda nad Club Americom u drugoj polufinalnoj utakmici koju je Real slavio sa 2:0. Nakon Ronaldovog gola sudija je provjeravao na videosnimku da li se radi o ofsajdu i ostao je pri odluci da gol bude priznat.

"Sistem sa videosnimkom je kreirao konfuziju i stvari bi trebale biti jasnije. Problem je što se moramo prilagoditi onome što FIFA želi. Tehnologija mora napredovati i o tome se radi. Odluka je ispravna, provjereno je da Ronaldo nije bio u ofsajdu", kazao je Zidane nakon meča.

Veznjak Real Madrida Luka Modrić uopće nije za novi sistem koji FIFA testira na Svjetskom klupskom prvenstvu.

"Pomoć sa videosnimcima je inovacija koja mi se ne sviđa. Kreira mnogo konfuzije i to za mene nije fudbal. Na sastanku sa sudijama kada smo diskutovali o tome nisam slušao mnogo šta se priča i ne očekujem da se to nastavi", kazao je Modrić.