Nogomet
189

Historijski trenutak: Sudija dosudio penal nakon što je pogledao videosnimak

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
U prvoj polufinalnoj utakmici Svjetskog klupskog prvenstva koje se igra u Japanu, prvi put u historiji fudbala sudija je dosudio penal nakon što je prethodno pogledao ponovljeni snimak.

Čast da bude prvi sudija koji je to učinio imao je Mađar Viktor Kassai. On je sudio polufinalnu utakmicu između aktuelnog prvaka Južne Amerike Atletico Nacionala i prvaka Japana Kashime.

Defanzivca Kashime Daiga Nishija u kaznenom prostoru je faulirao napadač Ateltica Orlando Berrio u 31. minuti utakmice, ali sudije nisu svirale penal. Ipak, u međuvremenu je Kassai obaviješten o mogućnosti da je postojao penal, a to mu je dojavio asistent koji koristi videosistem. Nakon toga Kassai je otrčao do asistenta i pogledao snimak te odlučio dosuditi penal.

Uloga asistenta koji koristi videosnimke prvi put je uvedena na ovom Svjetskom klupskom prvenstvu i poslužit će kao test za eventualnu implementaciju tog sistema u ostalim takmičenjima.

Kashima je preko Doija pogodio iz penala u 33. minuti, a do kraja meča su još dva gola za japanski tim postigli Endo (83') i Suzuki (85'), čime su svom timu osigurali finale uz pobjedu rezultatom 3:0.

U drugom polufinalu sutra od 11:30 sati po našem računanju vremena sastaju se prvak Srednje i Sjeverne Amerike Club America i prvak Evrope Real Madrid.

U susretu za peto mjesto prvak Azije Jeonbuk je rezultatom 4:1 savladao prvaka Afrike Mamelodija.