Ko je novi protivnik Sarajeva
0

Zetu je već izbacivao Široki Brijeg, zašto ne bi i Sarajevo

Piše: J. Hadžiahmetović
Zeta je naredni protivnik Sarajeva
Zeta je naredni protivnik Sarajeva
Crnogorski Fudbalski klub Zeta bit će protivnik FK Sarajevo u trećem pretkolu Evropske lige. U dosadašnjoj višedecenijskoj historiji, ovaj klub iz Golubovaca kod Podgorice nije imao neki veliki uspjeh na evropskoj sceni.

Fudbalski klub Zeta osnovan je 1927. godine pod imenom FK Danica i pod tim imenom su igrali sve do 1945. godine, nakon čega su promijenili naziv kluba u FK Napredak. Deset godina poslije, fudbalski klub iz Golubovaca mijenja ime u Zeta, koje i danas nosi.

Od završetka Drugog svjetskog rata, a nakon formiranja podsaveza, klub se do 1962. godine takmičio u titogradskom podsavezu. Tada ulazi u Republičku ligu Crne Gore, u kojoj se neprekidno takmiči do 1996. godine. U tom periodu klub je čak devet puta bio vicešampion lige, ali, što nedostatkom sportske sreće, što utjecajem nekih stvari koje nemaju veze sa sportom, nije ostvaren plasman u viši rang takmičenja.

Zeta je prvi crnogorski klub koji je zaigrao u evropskom takmičenju, u sezoni 2004./2005. Prva utakmica i posljednja te godine u kupu UEFA protiv bh. predstavnika Širokog Brijega završena je u Podgorici rezultatom 1:0 za bh. tim, dok su i u drugoj utakmici Širokobriježani bili bolji rezultatom 4:2, što je značilo ispadanje u prvom krugu kvalifikacija.

U Intertoto kupu Zeta je igrala u sezoni 2005./2006. protiv slovenskog Maribora, od kojeg je poražena u Beogradu rezultatom 2:1. Drugi meč u Sloveniji je završen 1:0 za Maribor.

Nakon formiranja Prve lige Crne Gore u sezoni 2006./2007. Zeta osvaja prvu titulu prvaka Crne Gore, što je značilo i kvalifikacije za Ligu prvaka. U prvom kolu kvalifikacija, Zeta se sastala sa Kaunasom iz Litvanije, koji je u prvoj utakmici savladala rezultatom 3:1 u Podgorici. U drugoj utakmici, Zeta je poražena u Kaunasu rezultatom 3:2, što je bilo dovoljno za prolaz u drugo kolo.

U drugom kolu Zeta se sastala sa Škotskim Rangersima iz Glazgova od kojeg je poražena u oba meča.

Sljedeću godinu u sezoni 2007./2008., Zeta je završila na drugom mjestu sa istim brojem bodova kao prvoplasirana Budućnost i igrala je kvalifikacije za kup UEFA sa slovenskim Interblockom. U prvoj utakmici bilo je neriješeno 1:1, dok su u drugoj utakmici poraženi minimalnim rezultatom.

Sezonu 2008./2009. Zeta je završila na devetoj poziciji sa deset oduzetih bodova, koji bi je te sezone držali na vrhu tabele.

Sezona 2009./2010. je bila dinamična i donijela je dosta iznenađenja na tabeli da bi na kraju Zeta završila na četvrtom mjestu sa istim brojem bodova kao i budvanski Mogren. Kako je prvak Crne Gore Rudar osvojio i Kup te godine, Zeta je kao četvrta igrala kvalifikacije za Evropsku ligu. U prvom kolu Zeta se sastala sa Moldavskom Dacijom. Prva utakmica se igrala u Nikšiću na stadionu FK Sutjeska i taj meč je završen rezultatom 1:1, koji nije bio dovoljan da Zeta, sa odigranih 0:0 u Moldaviji, prođe u drugi krug kvalifikacija, čime je i te godine svoj put u Evropskoj ligi završila na startu.

U sezoni 2010./2011. Zeta ponovo nije napravila zapažen rezultat u Evropi. Kao osvajači četvrtog mjesta u ligi svoje zemlje, igrali su kvalifikacije za Evropsku ligu. Međutim, zaustavljeni su već u prvom pretkolu kvalifikacija od slovačkog Spartaka.

Ova sezona definitivno je za Zetu najbolja u Evropi, kako su nam rekli u klubu, historijska. Nadaju se povoljnom rezultatu protiv Sarajeva u okviru trećeg pretkola Evropske lige.