Nogomet
7

Željo, Zrinjski i Olimpic igraju uzvratne utakmice 1. pretkola Evropske lige

Piše: Edin Isanović
Prva utakmica Olimpica i Spartaka iz Trnave okončana je rezultatom 1:1 (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Kl)
Prva utakmica Olimpica i Spartaka iz Trnave okončana je rezultatom 1:1 (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Kl)
Tri bh. kluba koja nastupaju u Evropskoj ligi danas će igrati uzvratne utakmice 1. pretkola.

Plavi sa Grbavice dočekat će na Koševu Balzan sa Malte. Izabranici Milomira Odovića su u prvom meču slavili 2:0 i praktično osigurali plasman dalje. Olimpic gostuje Spartaku iz Trnave, a prvi okršaj na najvećem bh. stadionu okončan je rezultatom 1:1. Vukovi će pokušati eliminisati favorizovanog domaćina. Težak zadatak imat će i mostarski Zrinjski koji će u gradu na Neretvi ugostiti armenski Shirak. Plemići će pokušati nadoknaditi poraz od 2:0 iz prvog dvoboja.

Željezničar je pobjedom na Malti okončao pitanje pobjednika iz dvomeča sa Balzanom. No, prvi šef struke domaćih ističe kako ne smije doći do opuštanja.

"Vjerujem da ćemo odigrati dobro i da ćemo nametnuti svoju igru. Uz ozbiljan i maksimalan pristup, nadamo se prolasku. Bit će ovo prilika da naš mladi tim stekne dodatno iskustvo. Drago mi je da će Kerim Memija biti u konkurenciji. On je izuzetno važan igrač za nas“, istakao je Milomir Odović.

Kapiten Plavih Marijan Antolović napomenuo je kako ne smije doći do opuštanja, te da se u prvom okršaju vidjelo ko je kvalitetniji.

Gosti sa Malte su istakli kako u glavni grad BiH nisu došli na izlet. Ipak, svjesni su da je kvalitet na strani Željezničara. Na Koševu žele odigrati dobru utakmicu.

Zrinjskom na megdan stiže Shirak koji je iznenadio Mostarce i upisao trijumf prije sedam dana. Bilo je 2:0. Međutim, u taboru Plemića vjeruju kako mogu nadoknaditi minus.

"Poraženi smo u Gyumriju zbog vlastitih grešaka. Kako možemo proći dalje? Moramo biti maksimalno disciplinovani i broj grešaka svesti na minimum. Nadam se da možemo doći do željenog rezultata“, kazao je Vinko Marinović strateg Zrinjskog.

Plemići će težiti da u ranoj fazi utakmice postignu pogodak. Ako uspiju u tome, to će odrediti dalji tok meča. Za pretpostaviti je da će se gosti postaviti defanzivno i da će svoju priliku čekati iz kontranapada. Napadač Stevo Nikolić smatra kako se dva pogotka, uz maksimalan angažman svih aktera, mogu nadoknaditi.

Inače, za ovaj meč Marinović će moći računati i na usluge Zakarića, Mešanovića i Radulovića. Oni nisu nastupali u Armeniji.

Olimpic će pokušati eliminisati Spartak iz Trnave. Rezultat iz prvog dvoboja budi nadu da Vukovi mogu nastaviti evropski put. U srijedu navečer su nogometaši najmlađeg sarajevskog premijerligaša doputovali u Zlate Moravce gdje će se i igrati utakmica.

Prvi šef struke Olimpica Mirza Varešanović vjeruje kako njegovi izabranici mogu odigrati dobar meč.

"Vidjeli smo da se možemo nositi sa Spartakom. Žao mi je što nismo pobijedili na Koševu jer smo stvorili dosta prilika. Možda nam se to vrati u uzvratu. Atmosfera u ekipi je sjajna. Šanse su podjednake, a ja vjerujem da možemo proći dalje. Dobro smo analizirali protivnika“, naglasio je Varešanović.

Parovi i satnica:

Željezničar – Balzan 21:15 sati (prvi meč 2:0) Zrinjski – Shirak 19:30 sati (prvi meč 0:2) – prijenos na BHT 1 Spartak Trnava – Olimpic 20:00 sati (prvi meč 1:1). Utakmica se igra na stadionu Viona u Zlate Moravce zbog renoviranja stadiona Spartaka.