Nogomet
9

Uzvratne utakmice polufinala Kupa BiH: Olimpic gostuje Zrinjskom, Borac na Pecari

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uzvratne utakmice polufinala Kupa BiH igraju se danas. Zrinjski Pod Bijelim brijegom dočekuje Olimpic, dok će Široki Brijeg na Pecaru ugostiti banjalučki Borac. Obje utakmice su prije četrnaest dana završene bez golova.

Vukovi sa Otoke vjeruju da mogu eliminisati Plemiće i izboriti finale.

"Cilj je plasman u finale Kupa BiH. Objektivan problem je pretrpan raspored usljed kojeg je kod gotovo svih igrača osjetan umor i manjak svježine, ali igrati moramo. Olimpic tradicionalno dobro igra Pod Bijelim brijegom i ja se iskreno nadam da ćemo tu tradiciju nastaviti i u srijedu", izjavio je Mirza Varešanović, prvi šef struke Olimpica za Klix.ba.

Gosti iz glavnog grada nadaju se da u ranoj fazi utakmice mogu postići pogodak koji bi olakšao posao.

U domaćem taboru svjesni su kvaliteta suparnika. Naglašavaju kako su Plemići posljednjih godina često ispadali u polufinalu i da to sada žele promijeniti.

"Rezultat prve utakmice igrane u Sarajevu ne daje nikakvu prednost ni nama ni Olimpicu, a jedina prednost za nas može biti domaći teren i podrška sa tribina. Olimpic je tradicionalno neugodan gost, posebno Pod Bijelim brijegom zbog čega oprez mora biti još i veći. Očekuje nas sigurno težak teren, a možda i loše vrijeme, ali šta možemo. Nadam se da nedavni derbi nije fizički potrošio igrače", izjavio je Vinko Marinović koji je na nedavnom derbiju protiv Veleža napora poštedio Stevu Nikolića i Velibora Đurića.

Širokom Brijegu na megdan dolazi Borac. Izabranici Blaža Sliškovića žele savladati goste i plasirati se u finale.

"Borac jednostavno moramo pobijediti. Igrači moraju vratiti izgubljeno samopouzdanje i preuzeti odgovornost. Borac sigurno nije bez ambicija, pa ću od igrača zatražiti da pokušaju diktirati tempo od početka utakmice. Ukoliko u tome uspijemo u prvih pola sata, a pritom još i postignemo pogodak posao će sigurno biti olakšan. Moramo biti spremni i na polukontre i kontre s obzirom da Borac ima brze igrače koji to dobro rade", kazao je strateg Širokog – Baka Slišković.

Dakako, gosti iz grada na Vrbasu ne primaju lako pogotke. Nadaju se da će se to nastaviti i na Pecari.

"Moje mišljenje je da je Širokobriježanima takmičenje u Kupu jedina opcija za osvajanje trofeja u tekućoj sezoni, u čemu vidimo svoju šansu, kao i u umoru nogometaša Širokog Brijega, koji su svoj prvenstveni duel igrali 24 sata poslije našeg sa Radnikom, a pred ovakve utakmice dan više za odmor mnogo znači. Mogu da kažem da nas očekuje duel dvije najneefikasnije ekipe u posljednje vrijeme. Široki Brijeg je dva gola protiv Mladosti postigao sa bijele tačke, Slobodi su presudili nakon kornera, dok je naš problem nepostizanja golova odavno poznat. Smatram da je jedan od razloga neefikasnosti tima sa Pecare i neigranje napadača Dine Kresingera jer Wagner igra pod injekcijama i ne može da pruži svoj maksimum. Mislim da jedna lopta u mreži domaće ekipe vodi Borac u finale, koje bi nam donijelo mir pred mečeve koje igramo u narednih nekoliko sedmica", rekao je na konferenciji za novinare šef stručnog štaba Borca Vlado Jagodić koji će biti lišen usluga prvog strijelca Joce Stokića zbog kartona.

Parovi i satnica: Zrinjski – Olimpic 18:00 sati (prva utakmica završena rezultatom 0:0) Široki Brijeg – Borac 19:30 sati (prva utakmica završena rezultatom 0:0)