Nogomet
2

Jagodić: Teret je na strani Širokog, Ružić: Jurišamo na osvajanje Kupa BiH

Klix.ba
Vlado Jagodić
Vlado Jagodić
Nogometaši banjalučkog Borca sutra igraju revanš polufinala Kupa BiH na stadionu Pecara sa početkom u 19:30 sati protiv ekipe Širokog Brijega. Banjalučki tim će pokušati stići do svog trećeg finala u Kup BiH od formiranja Premijer lige BiH, dok će Širokobriježani tražiti priliku da se plasiraju u svoje šesto finale, piše Borac Sport.

Crveno-plavi u klupskim vitrinama imaju jedan trofej namijenjen osvajaču Kupa, onaj iz 2010. godine, kada su u dvomeču nadigrali sarajevski Željezničar. S druge strane, Široki Brijeg može da se pohvali da je do sada osvojio dva Kupa, prvi u sezoni 2006/2007, kada su savladali Slaviju, a drugi u sezoni 2012/2013, kada su bili uspješniji od Željezničara.

"Iako je Borcu sutrašnji meč svakako od velikog značaja, slobodno mogu da kažem da je teret na strani Širokog Brijega, pogotovo nakon posljednjeg premijerligaškog poraza od Sarajeva. Moje mišljenje je da je Širokobriježanima takmičenje u Kupu jedina opcija za osvajanje trofeja u tekućoj sezoni, u čemu vidimo svoju šansu, kao i u umoru nogometaša Širokog Brijega, koji su svoj prvenstveni duel igrali 24 sata poslije našeg sa Radnikom, a pred ovakve utakmice dan više za odmor mnogo znači. Mogu da kažem da nas očekuje duel dvije najneefikasnije ekipe u posljednje vrijeme. Široki Brijeg je dva gola protiv Mladosti postigao sa bijele tačke, Slobodi su presudili nakon kornera, dok je naš problem nepostizanja golova odavno poznat. Smatram da je jedan od razloga neefikasnosti tima sa Pecare i neigranje napadača Dine Kresingera jer Wagner igra pod injekcijama i ne može da pruži svoj maksimum. Mislim da jedna lopta u mreži domaće ekipe vodi Borac u finale, koje bi nam donijelo mir pred mečeve koje igramo u narednih nekoliko sedmica", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare šef stručnog štaba Borca Vlado Jagodić.

Najveći hendikep Banjalučana u sutrašnjem okršaju za finale bit će neigranje prvog strijelca Joce Stokića, koji je duel na Pecari propustiti zbog tri žuta kartona.

"Jučer sam igračima u pripremi utakmice rekao da ne smiju da se obaziru na to da ponajboljeg igrača nema u ekipi i da to ne smije da im bude teret. Za sastav također ne konkurišu Ajdin Redžić i Stefan Dujaković, koji su već nastupali za druge klubove u Kupu, a Miloš Žeravica je povrijeđen, iako situacija po pitanju njegovog oporavka ide nabolje. Kada je u pitanju sastav, u dilemi sam po pitanju napadačke linije, odnosno da li će priliku dobiti Petar Ilić, koji je brži od njihovog štopera Barišića, koji silom prilika igra na beku, ili Elvir Koljić, koji je protiv Radnika postigao svoj debitantski gol u dresu Borca i koji je bolji u skok igri nakon prekida", istakao je Jagodić.

Branislav Ružić
Branislav Ružić

Svoje mjesto među stativama sutra će zauzeti rezervni golman Branislav Ružić, koji je čuvao crveno-plavi gol od ataka rivala u svih dosadašnjih šest utakmica u Kupu BiH.

"Široki Brijeg je favorit na papiru, ali je isto tako i u krizi rezultata. U sutrašnjoj utakmici domaći su pod moranjem jer prema stanju na tabeli Premijer lige, nije sigurno da će izboriti nastup na evropskoj sceni, tako da će jurišati na osvajanje Kupa. Međutim, ako svi sutra budemo kao jedan, siguran sam da se plasman u finale neće dovesti u pitanje. U mnogim utakmicama smo pokazali da možemo da iznenadimo rivala, pa ne vidim razlog zašto sutra ne bismo iznenadili i Široki Brijeg. Spremni smo i za izvođenje jedanaesteraca, ali ćemo nastojati da postignemo gol u 90 minuta, što smatram da nije nemoguća misija", rekao je Ružić.

Utakmica Široki Brijeg - Borac se igra u srijedu od 19:30 sati.