Nogomet
490

Željo slavi 18. "Zubandan": Dali su i dat će Plavi još stotine golova, ali jedan svi pamte

Piše: O. T.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kao u priči, igrali su vječiti gradski rivali, igrao se 90. minut, bilo je 0:0 i stadion je bio pun. Prekinut je napad jednog tima i uslijedila je kontra. Lopta je došla do napadača koji je ispred sebe imao sporijeg štopera i prostor od 35 metara. Prestigao je svog čuvara i nastavio trčati za loptom. Bilo je - on ili golman. I bio je on. Bio je gol. Bila je pobjeda. I titula.

Danas je 18 godina od 5. juna 1998. godine. Ne od rođendana, nego od "Zubandana", dana kada je Hadis Zubanović donio titulu FK Željezničar u sezoni 1997/98., prvoj u koju je uključena cijela Federacija BiH i prvoj pod nadzorom UEFA-e. Željezničar je u finalu play offa savladao Sarajevo na krcatom Koševu. Neki će reći bilo je više od 30, neki više od 35 ili 40 hiljada gledalaca, a neki najjednostavnije - bio je "čovjek na čovjeku".

Do finala play offa Sarajevo je stiglo osvajanjem prvog mjesta u doigravanju u grupi "Mostar" gdje je Bordo tim bio uspješniji od Čelika i Široki Brijega, dok je Željezničar bio bolji u grupi "Sarajevo" gdje su igrali Zrinjski i Bosna iz Visokog.

I da, do samog kraja bilo je 0:0, ali nije se igralo "ziheraški". Finale se pamti po spektaklu u kojem je bilo velikih prilika, tresle su se prečke i stative, igralo otvoreno. Ipak, mreže su mirovale. Čekale su nešto veliko. I dočekale historiju.

Iz godine u godinu ponavlja se ista priča i nijednom nije dosadna. Barem ne onima koji su tada slavili, ali tako je uvijek u velikim okršajima - neko mora slaviti, a neko tugovati.

Sarajevo je imalo, barem je tako izgledalo, posljednji napad. Do tada je imalo i bolju igru, ali u tom "posljednjem" napadu izgubilo je loptu i šansu dalo Željezničaru. Lopta je u jednom momentu krenula ka aut liniji, jedva ju je stigao Pehlivanović i krajnjim naporom izbacio prema naprijed, a ona je - reklo bi se "da je htio onako, ne bi uspio" - stigla pravo u noge Šopoviću koji prvim dodirom izbacuje igrača Sarajeva i onda prvim pasom lansira Hadisa Zubanovića koji u pravi čas ulazi u "kanal" između dva štopera, bježi svom pratiocu, prolazi golmana Dedića koji je istrčao s gola i pogađa praznu mrežu. Eksplozija.

Jedan će detalj ostati posebno interesantan. U velikom delirijumu koji je vladao u tom ludilu gdje jedni plaču, a drugi izbezumljeni skaču, kamera prikazuje jednog Željinog člana stručnog štaba koji je imao povredu lijeve noge, ali od velike radosti nije mogao suzdržati se i skakati na jednoj nozi. Taj prizor možda govori najviše o radosti koju je donio Zubanovićev gol.

FK Sarajevo – FK Željezničar 0:1

Stadion: Koševo. Sudije: Lutz Srohlich, Frank Schumacher, Markus Scheibel (Njemačka).

FK Željezničar: Gušo, Hurić, Burek (Pehlivanović), Kunić, Bišćević, Mulaosmanović (Buljubašić), Fatić, S.Zerić (Šopović), Gredić, Vazda i Zubanović.

FK Sarajevo: Dedić, Beganović, Hosić, Hadžispahić, Smiječanin, Selimović, Valentić (Čenan), Ihtijarević (Zahirović), Gogalić, Avdić i Granov (Begić).