Nogomet
511

Stevanović donio pobjedu Plavima na Koševu: Željezničar pretekao Sarajevo na tabeli

Piše: E. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fudbaleri Željezničara su u 107. vječitom derbiju savladali Sarajevo sa 1:0 na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" i prestigli gradske rivale na tabeli. Susret u okviru 26. kola BHT Premijer lige BiH je odlučen u 45. minuti susreta, kada je mrežu Pavlovića zatresao Miroslav Stevanović.

Sarajevo je počelo susret u sastavu Bojan Pavlović, Advan Kadušić, Tomislav Barbarić, Marko Mihojević, Almir Bekić, Edin Rustemović, Adnan Kovačević, Amer Bekić, Ševko Okić, Haris Duljević i Leon Benko, dok su za Željezničar igrali Vedran Kjosevski, Siniša Stevanović, Aleksandar Kosorić, Jadranko Bogičević, Srđan Stanić, Jovan Blagojević, Adnan Zahirović, Miroslav Stevanović, Samir Bekrić, Kerim Memija i Ivan Lendrić.

U prvih desetak minuta igralo se na sredini terena, a prvu ozbiljniju priliku na utakmici vidjeli smo u 12. minuti. Benko je imao odličnu šansu, ali najbolji strijelac lige nije pogodio mrežu gostiju.

U 27. minuti Željezničar je prvi put zaprijetio. Lendrić je rezantno ubacio sa desne strane, a do lopte je zamalo stigao Memija u petercu, no odbrana Sarajeva je otklonila opasnost ispred svog gola.

Mladi Mihojević je imao veliku šansu nakon kornera u 32. minuti. Duljević je centrirao, domaći tim je izbacio loptu koju je na vrhu šesnaesterca uzeo mladi štoper. Uslijedio je opasan udarac nakon kojeg je Sarajevo došlo do novog kornera. Potom je iz voleja zaprijetio Amer Bekić, ali bez opasnosti za goste.

U 39. minuti Edis Mulalić je iz igre izvadio vidno nervoznog Sinišu Stevanovića koji je u 24. minuti dobio žuti karton, a u narednih petnaest minuta nekoliko puta je mogao dobiti drugi žuti karton, te ga je šef stručnog štaba Plavih odlučio zamijeniti Tiagom, koji je donio pobjedu Želji na Grbavici u jesenjem dijelu prvenstva.

U 45. minuti Kovačević je skrivio prekršaj na desnoj strani napada Plavih. Blagojević je centrirao iz slobodnog udarca, a u kaznenom prostoru domaćina najbolje se snašao Stevanović koji matira nemoćnog Pavlovića.

U drugom poluvremenu Almir Hurtić je napravio prvu izmjenu. U 50. minuti Haris Harba je zamijenio neprimjetnog Okića.

U 55. minuti Sarajevo je imalo veliku šansu za izjednačenje. Duljević je centrirao, loptu nije niko dotakao u kaznenom prostoru gostiju, a lopta je pogodila stativu.

Tiago je zaprijetio u 61. minuti. Stevanović je uposlio Brazilca na vrhu šesnaesterca koji prvim dodirom vara protivničnog igrača, a onda šutira silovito, ali zamalo pored gola.

U 67. minuti Blagojević je centrirao iz kornera, Pavlović je izboksovao loptu, a do nje u kaznenom prostoru dolazi Kosorić koji loše šutira.

Mihojevića je u 70. minuti zamijenio Emerson, što je bio jasan znak da Hurtić sve karte baca u napad, a u 75. Samir Radovac je zamijenio Almira Bekića.

Blagojević je u 78. minuti iz slobodnog udarca pokušao iznenaditi Pavlovića koji je očekivao centaršut, ali lopta je pogodila spoljni dio mreže.

Najbolju priliku za izjednačenje na utakmici Sarajevo je imao deset minuta prije kraja, kada je Duljević pogodio prečku, a igrači Sarajeva su tražili penal tvrdeći da je Kosorića lopta pogodila u ruku prije nego je udarila u okvir gola Željezničara.

Edis Mulalić je lagano privodio utakmicu kraju, te je u finišu meča iskoristio i preostale dvije izmjene. Dejan Djermanović je u 83. minuti zamijenio Samira Bekrića, a u 85. Nermin Zolotić je ušao na teren umjesto povrijeđenog Tiaga.

Sve nade Sarajeva za izjednačenje nestale su u 89. minuti kada je Amer Bekić dobio direktan crveni karton zbog udaranja Kosorića po licu.

Nakon završetka utakmice nastalo je veliko slavlje na južnoj tribini stadiona "Asim Ferhatović Hase", a igrači Plavih su sa svojim navijačima proslavili veliki trijumf koji je Plave približio izlasku u kvalifikacije za Evropsku ligu naredne sezone.

Ovo je Željezničaru bila prva pobjeda na Koševu nakon 12 godina.