Nogomet
90

Željo s igračem manje remizirao sa Sarajevom: Neredi na tribinama obilježili 108. vječiti derbi

Piše: E. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Željezničar i Sarajevo odigrali su neriješeno (1:1) u prvom kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine. Strijelci u 108. vječitom derbiju su bili Ivan Lendrić i Mersudin Ahmetović, a susret je obilježen prekidom od dvadesetak minuta nakon bakljade Hordi zla.

U prvih pola sata igre na terenu se praktično ništa zanimljivo nije dešavalo, a tome u prilog ide podatak da je prva ozbiljnija prilika viđena u 23. minuti, kada je Haris Duljević sa dvadesetak metara šutirao daleko preko gola.

Ključni momenat prvog poluvremena desio se nakon tačno pola sata igre.

Matteo Boccaccini je namjerno grubo udario u 30. minuti Mersudina Ahmetovića zbog čega mu je sudija Ognjen Valjić pokazao direktan crveni karton.

Nakon velike gužve u kojoj su učestvovali gotovo svi igrači obje ekipe, drugi žuti karton dobio je Senad Husić, a onda je na veliko iznenađenje svih prisutnih na stadionu susret napustio samo lijevi bočni igrač Plavih, dok je Italijan ostao na terenu, s obzirom da je banjalučki sudija odlučio poništiti prvobitnu odluku da isključi stopera Želje.

Željezničar je poveo u 53. minuti. Pozder je centrirao sa lijeve strane, Nikolić je glavom prebacio loptu na rub peterca, gdje je Lendrić iz voleja zakucao loptu u Pavlovićevu mrežu za veliko slavlje domaćih navijača.

Ipak, radost Plavih je trajala samo šest minuta. U 59. minuti Rustemović je odlično uposlio Bekića na lijevoj strani, ovaj je centrirao, a Ahmetović je pogodio glavom mrežu nemoćnog Fejzića.

Nakon gola ekipe sa Koševa susret je prekinut zbog bakljade Hordi zla na dijelu sjeverne tribine, a igrači su se na teren vratili nakon dvadesetak minuta pauze.

Susret je nastavljen od 62. minute, a samo četiri minute u nastavku meča Benko je imao odličnu šansu. Duljević je asistirao hrvatskom internacionalcu koji sa dvadesetak metara šutira, no Fejzić je fantastično intervenisao i loptu odbio u korner.

U 75. minuti Hodžić je centrirao sa desne strane, Benko je došao do lopte i iz okreta šutirao, ali lopta je pogodila jednog igrača Plavih i otišla u korner.

Četiri minute poslije Benko je ponovo bio u prilici, no šutirao je pravo u dobro postavljenog Fejzića.

Sarajevo je u samom finišu susreta pokušalo doći do pobjede, no odbrana Plavih je s lakoćom otklanjala sve napade Hurtićeve ekipe i susret je završen bez pobjednika.

Željezničar: Fejzić, Memija, Kosorić, Boccaccini, Husić, Beganović (Bevab 34'), Bekrić, Radinović, Lendrić, Nikolić (Mujagić 84'), Pozder.

Sarajevo: Pavlović, Kadušić (Hodžić 51'), Balić, Novaković, Al. Bekić, Rustemović, Sarić, Radovac (Husejinović 82'), Duljević, Crnkić (Benko 56'), Ahmetović.