Nogomet
121

Željo je prije 43 godine igrao protiv Ferencvaroša i eliminisan je nakon penala

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Željezničar je u četvrtak navečer na stadionu Asim Ferhatović Hase savladao Balzan sa Malte rezultatom 1:0. Na taj način su izabranici Milomira Odovića sa ukupnih 3:0 prošli u 2. pretkolo Evropske lige. Tamo će u dvomeču odmjeriti snage sa mađarskim Ferencavarošem.

Zanimljivo, ova dva kluba su već igrala u četvrtfinalu ovog takmičenja koje se tada zvalo Kup UEFA. Bilo je to u sezoni 1971/72. U prvoj utakmici koja je odigrana 9. marta 1972. godine u Mađarskoj Plavi sa Grbavice su slavili 2:1. Pogotke za goste su u Budimpešti postigli Bukal i Sprečo.

Uzvrat se igrao na Koševu jer se u to vrijeme Grbavica renovirala. Iako su domaći poveli golom Spreče, gosti su preokrenuli rezultat. Stigli su do pobjede od 2:1. Nakon ukupnih 3:3 pristupilo se izvođenju jedanaesteraca. Mađarski tim je bio bolji, slavio je 5:4 i plasirao se u narednu fazu. Kasnije su eliminisani od engleskog Wolverhampton Wanderersa.

Plavi sa Grbavice su najveći klupski i najveći uspjeh jednog bh. kluba u Kupu UEFA ostvarili 1985. godine . Stigli su do polufinala, a tamo ih je zaustavio mađarski Videoton.

Željezničar će imati priliku da se revanšira Farencvarošu u utakmicama 2. pretkola Evropske lige koje su na programu 16. i 23. jula.